Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L'abstenció de CiU, C's, Crida-CUP i PP permet al PSC aprovar el balanç dels comptes de 2014 de la Paeria

ERC i el Comú s'hi oposen

regidors,La Paeria,Ajuntament de Lleida,Ple de l'Ajuntament de Lleida
Imatge del moment que els regidors d'ERC i el Comú voten en contra del compte general de 2014 en el Ple de la Paeria. (Foto: ACN)
El Ple de la Paeria ha aprovat aquest divendres el compte general de 2014 gràcies a l'abstenció "crítica" de CiU, C's, Crida-CUP i PP (que sumen catorze regidors). La votació només ha comptat amb els vots a favor dels vuit regidors del PSC de l'equip de Govern, mentre que els tres edils d'ERC i el dos del Comú hi han votat en contra. Inicialment, CiU havia anunciat un "no" al balanç dels comptes, però aquest dijous va decidir canviar el sentit del vot després d'acordar amb l'alcalde auditar la Paeria i tenir accés a les factures de 2014 que reclamaven des de fa mesos.


El compte general s'ha de remetre a la sindicatura de comptes i al tribunal de comptes per no veure compromès el finançament que la Generalitat i l'Estat aporten a la Paeria. Aquest ha estat el principal argument de l'abstenció "per responsabilitat" de Ciutadans i PP, tot i que ERC i el Comú han qüestionat que realment es tanqués l'aixeta de les subvencions a l'Ajuntament si els números no s'aprovaven en el Ple d'aquest divendres.

El Comú creu que s'ha utilitzat el "discurs de la por"


El regidor del Comú Carlos González ha insistit a citar la Llei d'economia sostenible per justificar que si els comptes de 2014 han arribat amb temps i forma al Ple, encara que no s'haguessin aprovat, es podien remetre a la sindicatura i al tribunal de comptes i, amb tota probabilitat, no hagués comportat l'aturada de les transferències a la Paeria. Per això, creu que s'ha utilitzat el "discurs de la por" amb amenaces, per exemple, de no poder pagar nòmines per aconseguir que la resta de grups s'abstinguessin. González ha volgut remarcar que el compte general de 2014 no ha tingut el suport majoritari del Ple perquè ha sumat dinou vots entre contraris i abstencions, mentre que només vuit hi han votat a favor. D'altra banda, Gonzàlez també ha lamentat que el conjunt de la ciutadania encara no pugui consultar tota la informació que consta a l'expedient del compte general perquè no s'ha penjat al web de la Paeria.
 
Vega (ERC): "La primera responsabilitat és de l'equip de govern"
 
Esquerra Republicana ha votat en contra del compte general de l'Ajuntament per "coherència", ja que prèviament també han dit "no" al comptes de l'EMU. El president del grup municipal d'ERC, Carles Vega ha contestat a les crítiques del govern per no donar suport als comptes: "Que votem en contra dels comptes és culpa del govern que ho ha fet malament i responsabilitat de l'àrea econòmica i no és cert dir que es paralitzaran les subvencions". En aquest sentit, Vega s'ha preguntat: "En el cas improbable que es paralitzessin els pagaments, seria culpa nostra per votar en contra dels comptes o és que l'equip de govern ho ha fet malament?".
 
Vega també ha demanat que la comptabilitat sigui coherent i que el pressupost i la liquidació de final d'any quadrin. D'altra banda, Vega ha denunciat que "el govern de la Paeria no fa cas de recomanacions dels auditors sobre els informes financers dels ens autònoms".
 
C's i PP apel·len a la responsabilitat
 
El portaveu del PP, Joan Vilella, ha fet una intervenció molt crítica amb uns comptes que, segons ha dit, recullen 3,4 milions de reconeixement de crèdit, a 31 de desembre de 2014 deixaven 18 milions pendents de pagaments i només s'havien executat la meitat de les inversions previstes, entre d'altres dades. Vilella ha reconegut que, per tot això, el seu vot hauria de ser negatiu però ha defensat l'abstenció per no paralitzar i col·lapsar l'Ajuntament. Per la seva banda, la portaveu de Ciutadans, Ángeles Ribes, ha rebatut Carlos González, del Comú, que a l'administració cal treballar amb certeses i calia garantir el finançament de la Paeria facilitant l'aprovació dels comptes en el Ple d'aquest divendres.
 
La regidora de CiU Rosa Salmeron ha demanat que es replantegi el model de gestió de la Paeria perquè hi hagi un millor control de les despeses i que es faci l'auditoria pactada aquest mateix octubre. També ha dit que a partir de dilluns començaran a repassar les factures de 2014 que ara l'equip de govern els ha facilitat tal com els reclamaven, "perquè tenim l'obligació de fiscalitzar".
 
Per la seva banda, l'altre grup que s'ha abstingut és la Crida-CUP. El regidor Pau Juvillà ho ha justificat dient que "aquest compte general és un exercici comptable d'uns pressupostos passats, on nosaltres no hi hem incidit ni intervingut". A partir d'aquí, ha afegit que "en els propers sí que ens comprometem a fer-ho, carregar-los de sentit social i, sobretot, evitar que passi com ara, injectar diners en una EMU que està en coma i evitar donar diners a fundacions privades que són una enginyeria financera al servei d'interessos privats".
 
Mínguez (PSC): "Les finances de la Paeria estan raonablement bé"
 
La primera tinent d'alcalde i regidora de Gestió dels Recursos Municipals, la Hisenda Municipal i Polítiques de Transparència, Montse Mínguez, ha afirmat que serà "la regidora més feliç del món" quan es faci l'auditoria pactada amb CiU, tot i que ha puntualitzat que segur que hi haurà grups que seguiran sense creure's els números perquè sempre busquen "fantasmes". Mínguez ha admès que el deute de l'Ajuntament (sumant el de l'EMU i el Centre de Negocis i Convencions) es de 175 milions (un 109%), però assegura que la Paeria té capacitat de tornar-lo perquè "les finances estan raonablement bé".
 
D'altra banda, la primera tinent d'alcalde també ha remarcat que els informes de fiscalització de l'Ajuntament i dels organismes autònoms "en cap cas no diuen que s'hagi comès cap il·legalitat, al contrari", i s'ha compromès a atendre les recomanacions dels auditors. Mínguez ho ha dit després que els grups de l'oposició hagin posat de manifest les anomalies recollides en aquests informes, sobretot per la desviació de pressupostos com el de la Fundació del Teatre de La Llotja, contractacions irregulars, falta d'informació o retard en l'enviament de documents.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat