Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El Comú demana al govern de la Paeria "voluntat política" per declarar il·legítims els interessos del deute del Pla a proveïdors

Asseguren que els ha d'assumir el Govern de l'estat i no l'ajuntament perquè són part del rescat bancari

interessos, rescat bancari, crèdit, Comú de Lleida
En primer terme, els regidors del Comú Carlos González i Sergi Talamonte, acompanyats d'altres membres i col·laboradors de l'agrupació d'electors, a la plaça de la Paeria. (Foto: ACN)
L'agrupació d'electors del Comú de Lleida presentarà en el pròxim ple de la Paeria una moció on insta el govern municipal a declarar il·legítims els interessos del deute de més de 18 milions corresponent al Pla de pagament a proveïdors del Ministeri d'Hisenda al qual l'Ajuntament es va acollir el 2012. Segons el Comú, s'està pagant un interès superior al 5% quan les entitats bancàries havien obtingut els recursos de l'Estat a un tipus inferior a l'1%, per això consideren que és una forma encoberta de finançar el rescat bancari. Així, exigeixen "voluntat política" a l'equip de govern perquè es declari la nul·litat d'aquest deute i demani al govern de l'Estat que l'assumeixi.


El text de la moció també insta el govern municipal a quantificar la xifra exacta dels interessos que ja s'han pagat d'aquest préstec del Pla de pagament a proveïdors per valor de 18.553.075 euros des que es va signar el 2012 fins a la data del Ple. Segons el Comú, només els interessos del 2014 van ser d'uns 800.000 euros. 

L'agrupació d'electors calcula que queden per pagar els interessos de 14,2 milions, que són els que exigeixen que assumeixi el Govern espanyol, tenint en compte que -segons asseguren- els lleidatans ja van aportar entre el 2009 i el 2012 més de 170 milions (170.597.480 €) en ajudes directes al sector financer (una xifra que han obtingut en base a dades del Tribunal de Comptes i fent una extrapolació a partir de les dades de població de l'IDESCAT el 2012).

De fet, aquest és el principal argument que esgrimeixen per considerar que els més de 18 milions del pla de pagament a proveïdors són "il·legítims". Un dels regidors del Comú, Sergi Talamonte, ha explicat que la Paeria va signar el préstec amb les entitats bancàries en el marc del Pla del Ministeri d'Hisenda en un dels moments en què els interessos estaven més alts, per sobre del 5%, un percentatge que considera "usurer". "Vam agafar el pitjor moment per demanar un crèdit ICO per mitjà d'aquesta línia de l'Estat perquè, en realitat, l'Estat ho estava fent a propòsit per finançar els bancs; els ajuntaments van entrar al joc de finançar el forat bancari amb deute municipal, i això considerem que és il·legítim", afirma. Segons Talamonte, "per acabar amb aquest rescat bancari encobert el govern municipal ho ha de tenir molt clar: declarar il·legítims els interessos del deute i demanar al govern de l'Estat que els assumeixi, alhora que el Ministeri ha de concedir una línia de crèdit tou, amb uns interessos molt més baixos".

L'altre regidor de l'agrupació d'electors, Carlos González, ha afegit que és necessari presentar ara la moció perquè cal saber si es podria comptar per al pressupost del 2016 amb els recursos que el consistori s'estalviaria de pagar aquests interessos considerats "il·legítims" i que es podrien dedicar "a polítiques socials o per baixar els impostos als ciutadans".

Un deute total estimat de 311 milions

D'altra banda, després d'estudiar els 34 contractes vius de deute municipal el Comú estima que el deute municipal real de la Paeria és de 311 milions (inclosos els organismes autònoms), no els 185 que es reconeixen oficialment. Tot i això, han tornat a reclamar una autoria externa del deute i també una auditoria ciutadana que determini amb exactitud quina és aquesta xifra i quina part es podria considerar il·legítima. Talamonte ha afirmat que, segons la nova Llei de transparència, tota la informació sobre el deute municipal hauria de ser pública i que tothom la pogués consultar, però en el cas de la Paeria encara no és possible.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat