Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La candidatura del Turó de la Seu Vella de Lleida a Patrimoni Mundial per la Unesco es presenta a Madrid

La presentació al Ministeri de Cultura davant del grup de treball sobre el Patrimoni Mundial suposa un pas endavant en la cursa per assolir el reconeixement

Seu Vella,fortificació,
Imatge de la Seu Vella de Lleida. (Foto: Arxiu)
L'alcalde de Lleida i president del Consorci del Turó de la Seu Vella, Àngel Ros, acompanyat del seu director, Pep Tort, han presentat aquest dimarts en la reunió tècnica del grup de treball sobre el Patrimoni Mundial el projecte del Turó a Patrimoni Mundial per la Unesco, reunió a la qual en seguiran d'altres els propers mesos. La trobada, de caràcter tècnic, ha tingut lloc a la seu del Ministeri de Cultura a Madrid i suposa el pas previ a la reunió que tindran els representants de les diferents comunitats per decidir la llista indicativa de monuments que opten a ser candidats oficials a París.


En el decurs de la trobada s'han presentat amb detall les característiques, tant monumentals com historiogràfiques i paisatgístiques, que inclou la memòria elaborada per a la presentació de la candidatura, titulada "Paisatge de memòria, fita monumental i buit urbà", que es va presentar públicament el 30 de gener de 2014 i que va ser registrada oficialment al Departament de Cultura el febrer del mateix any. El maig de 2015 el Govern va incloure la proposta lleidatana en el llistat estatal per optar a Patrimoni Unesco juntament amb la portalada de Santa Maria de Ripoll. En concret, va ser durant el mes de juliol passat que la Generalitat va presentar oficialment a Madrid el document definitiu i millorat de la proposta lleidatana.

L'alcalde de Lleida ha destacat  que  "avui hem fet un pas més en la cursa per aconseguir el reconeixement per al conjunt monumental de la Seu Vella, un desig compartit per tots els lleidatans i que esperem que arribi a bon port a París", ha dit Ros.

Cal recordar que el Consell Assessor del Patrimoni Cultural Català va valorar molt positivament "l'orientació de la candidatura en considerar el turó de la Seu Vella com un element que articula un paisatge amplíssim i que representa la memòria dels barris desapareguts pel fet d'haver-se convertit en espais militars". La candidatura de la Seu Vella de Lleida posa en valor el monument i els seus valors artístics, simbòlics i històrics.

El conjunt monumental de la Seu Vella competeix en la categoria de Paisatge Cultural amb aproximació a Paisatge Urbà Històric. La candidatura "Paisatge de memòria, fita monumental, buit urbà" és un document de més de 650 pàgines que recull tota la informació que justifica el valor universal excepcional del conjunt monumental del turó per tal de ser declarat Patrimoni de la Humanitat sota tres criteris: històric-artístic, paisatgístic i immaterial. La candidatura ha posat de manifest, més enllà dels valors històrics i artístics, els valors immaterials de tot el conjunt i del paisatge cultural. 

El juny passat es va presentar públicament a la Paeria la versió definitiva de la candidatura, un document que ressegueix la història de Lleida a través del turó i que remarca, entre d'altres, "l'excepcionalitat universal que una catedral hagi estat un camp de concentració de presoners". 

Més aportacions realitzades a la candidatura fan referència a novetats en l'àmbit cívic i social, com ara la documentació recopilada per l'Associació d'Amics de la Seu Vella i les 13.059 signatures de suport a la candidatura que han recollit entre els anys 2007 i 2013. A més, el dossier ha incorporat un apartat dedicat a la Festa de Moros i Cristians i la seva especial relació amb el turó i amb la història de la ciutat i també hi ha un notable capítol sobre l'Orfeó Lleidatà.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat