Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Castellà aposta perquè els universitaris paguin en funció de la renda i defensa un increment del llindar per a les rendes més baixes

El secretari d'Universitats i Recerca consideraria "injust" retornar al sistema espanyol de preus homogenis

Antoni Castellà, Roberto Fernández, Joandomènec Ros, Universitat de Lleida, inauguració, curs
Un instant de l'acte d'inauguració del curs acadèmic 2015-2016 a la Universitat de Lleida. (Foto: ACN)
El secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha defensat la necessitat d'ampliar el fons de beques Equitat, així com l'objectiu d'incrementar el llindar per a les rendes més baixes per tal que els universitaris amb menys recursos paguin menys per estudiar a les universitats públiques catalanes. Castellà ha qualificat "d'injust" retornar al sistema espanyol de preus homogenis, és a dir, que pagués el mateix qui té més i qui té menys. Així, ha defensat que el cost dels estudis per als estudiants que paguin més no hauria de superar el 25% del cost dels estudis. Ho ha dit durant la inauguració del curs acadèmic 2015-2016 a la Universitat de Lleida, que ha comptat amb el discurs inaugural del president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros.


Roberto Fernández ha aprofitat la presència de Castellà per demanar al Govern que els preus dels màsters es vagin equiparant als dels graus i que els graus rebaixin el seu cost al que tenien en el curs 2010-2011. "Ara, que sembla que els vents de la recuperació econòmica comencen a bufar, crec que els governs haurien de començar restituir els drets laborals i les remuneracions del professorat i del personal d'administració i serveis", ha afirmat el rector de la UdL. 

El secretari d'Universitats i Recerca ha respost afirmant que cal deixar enrere algunes de les decisions que el Govern va prendre motivades per la crisi, com ara l'impacte en els sous del personal de les universitats i la disminució dels fons que aporta a les universitats. Castellà ha remarcat que aquest 2015 és el primer en què s'incrementa, tot i que poc, el pressupost d'Universitats, després d'anys en què s'han mantingut els recursos que s'hi destinaven, fet que marca un inici d'una tendència alcista.   

Roberto Fernández també ha defensat crear un model docent, de professorat, investigador i de gestió propi, que permeti a l'alumnat sortir titulat amb un segell particular de la Universitat de Lleida. En aquest sentit, ha apel·lat a la responsabilitat de la comunitat universitària per construir, dins del sistema universitari català aquest model propi "amb una identitat acadèmica específica i socialment identificable". 

Finalment, el rector s'ha lamentat de les dificultats de relació entre la institució acadèmica i el teixit empresarial local i, per això, ha reclamat a l'empresariat lleidatà més implicació amb la UdL, sobretot en els àmbits de l'emprenedoria i l'ocupabilitat dels estudiants universitaris, àmbits on també ha demanat la col·laboració dels sindicats, els governs i les institucions locals. "Em sembla significatiu i preocupant no aconseguir major confiança de les empreses de casa". Tot i això, "encara "tenim molt camí per recórrer plegats", ha afirmat.  

Joandomènec Ros defensa la continuïtat de la tasca de l'IEC en la Catalunya del segle XXI 

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, ha estat l'encarregat de pronunciar la lliçó inaugural durant la inauguració del curs acadèmic 2015-2016 a la Universitat de Lleida. El catedràtic d'Ecologia a la UB i president de l'IEC des del juny de 2013 ha afirmat que aquesta institució és un dels principals forjadors de la identitat nacional de Catalunya i dels Països Catalans i que "si avui Catalunya es planteja esdevenir un Estat sobirà" és, en part, per la tasca que desenvolupada per l'IEC.

"L'IEC és, des de la seva fundació, una estructura d'Estat. Per tant, en una Catalunya independent ni la funció de l'IEC com a acadèmia de la llengua, l'activitat de recerca o la pertinença a l'IEC dels seus membres no ha de canviar", ha defensat Ros. "La seva activitat continuarà sent necessària per al país", ha conclòs. 

Novetats del nou curs acadèmic a la UdL

Quant a les novetats del curs acadèmic a la UdL, les classes del qual comencen el pròxim dilluns, destaca l'inici de Veterinària. Castellà s'hi ha referit tot dient que "és una gran notícia". Tanmateix, el rector ha anunciat abans de l'acte que es posaran en marxa els tres primers cursos i que les infraestructures necessàries van per bon camí, no només al campus d'ETSEA, sinó que hi també hi tindrà un paper el que ha anomenat campus universitari de Torrelameu. Per la seva banda, Castellà ha remarcat el compromís del Govern de destinar anualment 2,3 milions d'euros per al finançament d'aquests estudis a la UdL quan la titulació estigui en ple funcionament i tingui els cinc cursos en què es distribuirà.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat