Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Sorollosa manifestació d'un centenar de ramaders dels Pallars a Tremp per reclamar el cobrament dels ajuts pendents

Els pagesos han dit que el delegat del Govern els ha mostrat ''voluntat tota i compromís cap''

ramaders, protesta, Tremp, Pirineu
La manifestació ha començat a l'aparcament de l'Hospital de Tremp i ha finalitzat davant de la Delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran. (Foto: ACN)
Un centenar de ramaders del Pallars Sobirà i el Pallars Jussà s'han manifestat davant de la Delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, a Tremp, per reclamar el cobrament dels ajuts de la Indemnització Compensatòria de Muntanya (ICM). Els manifestants han tallat la C-13 davant de la Delegació i representants dels ramaders s'han entrevistat amb el delegat del Govern, Albert Alins. El que ha començat amb una manifestació sorollosa, pel soroll de les esquelles que portaven els ramaders, ha acabat amb silenci absolut i cares llargues dels ramaders després de saber el resultat de la reunió. Segons els ramaders, la conclusió de la reunió és ''voluntat tota i compromís cap'' per part del Govern.


Els ramaders insisteixen a dir que ells han complert els compromisos que van adoptar quan es van convocar els ajuts i que l'administració ha de complir la seva part d'abonar els pagaments. Així li han exposat al delegat del Govern a l'Alt Pirineu, Albert Alins, a qui també li han fet entrega d'un dossier d'imatges amb danys a animals causats per la fauna salvatge.

Per la seva banda, Alins s'ha compromès amb els ramaders a convocar-los a una reunió abans de les eleccions del 27 de setembre per exposar-los en quin punt es troba la situació. 

Els ramaders han estat clars i han exigit els pagaments abans de les eleccions i han confirmat que les manifestacions no acaben aquí. Pere Roqué, president d'ASAJA a Lleida, ha dit que si cal fer sentir la veu dels ramaders del Pirineu a Barcelona, Madrid o Brussel·les hi aniran.

Roqué ha explicat que els ramaders, en part gràcies a aquest ajuts, contribueixen a la neteja de les muntanyes, i així a evitar incendis, i també la desertització de la muntanya. El president dels ramaders del Pallars, Xavier Rivera, ha afegit que si la carn que ells produeixen s'està pagant ara al mateix preu o més barata que fa trenta anys "tothom ha d'entendre que les nostres explotacions sense els ajuts de les administracions corresponents no són viables".

Xavier Rivera ha explicat que a cada ramader l'administració li deu una mitjana de 6.000 euros i que a tot Catalunya la suma augmenta uns 6 milions d'euros. Els ramaders temen que l'impagament d'aquest ajut marqui un precedent de cara a noves convocatòries i lamenten que el nou PDR gravi els joves per sobre dels ramaders que porten més anys. 

Una ajuda per fixar la gent al territori de muntanya que ara perilla

La Indemnització Compensatòria de Muntanya (ICM) és una subvenció creada per mitigar els desavantatges que suposa tirar endavant l'activitat agrària i ramadera a les comarques de muntanya en comparació a altres territoris del país, per exemple, per motius climàtics o pels sobrecostos de fer arribar el pinso i els farratges a explotacions llunyanes dels punts de producció. Alhora, també ha de servir per fixar la població al territori.

Segons han explicat els ramaders, la ICM és un mecanisme comunitari cofinançat per Brussel·les, el Ministeri d'Agricultura i la Generalitat que han cobrat des de fa trenta anys i ara no hi volen renunciar perquè s'hi juguen la continuïtat del sector. El problema, diuen, és que la Generalitat al·lega que les altres dues parts no paguen i, per tant, no té recursos per abonar la subvenció corresponent al 2014. Els afectats temen que aquest sigui només l'inici de la desaparició d'aquesta i d'altres ajudes i insisteixen que la ramaderia de muntanya no pot sobreviure sense el suport públic.

Els ramaders asseguren que quan van presentar la declaració única agrària (la DUN) van signar uns compromisos -per exemple, en matèria mediambiental- que han complert al 100% i per això exigeixen que les administracions també ho facin. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat