Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Un estudi de la Diputació desautoritza la LRSAL i conclou que els ajuntaments gestionen de manera eficient els serveis bàsics

El treball ha analitzat vint-i-set municipis i determina que la despesa de la gestió de les escombraries o l’enllumenat no genera ni deutes ni dèficit a les administracions locals

Joan Reñé, Ramon Morell, Ignasi Aldomà, LRSAL, Diputació de Lleida
Joan Reñé (dreta), acompanyat dels professors Ramon Morell i Ignasi Aldomà durant la presentació de l'estudi. (Foto: Laia Dolcet)
La Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) ha estat una llei contestada i recorreguda de forma massiva per la majoria de consistoris des de la seva aprovació, el 27 de desembre de 2013. Ara, un estudi encarregat per la Diputació de Lleida posa en evidència la normativa. La LRSAL obliga els municipis de menys de vint mil habitants (a la província de Lleida serien dos-cents trenta, tots menys la capital) a presentar al Ministeri d’Hisenda abans de l’1 de novembre d’enguany una avaluació dels costos efectius del serveis mínims per determinar si són viables o cal que una administració superior com la Diputació se’n faci càrrec.


Davant de la implantació de la nova llei, la Diputació ha encarregat un estudi que s’ha fet públic avui i en què s'ha avaluat els costos efectius dels serveis bàsics de vint-i-set municipis de la província. En la investigació hi han participat els professors de la Universitat de Lleida Ramon Morell, Ignasi Aldomà i Josep Maria Mòdol, juntament amb els serveis jurídics de la Diputació.

L’estudi ha conclòs que cap dels consistoris avaluats és deficitari, ja que la despesa que destinen als serveis bàsics (escombraries, abastiment d’aigua, clavegueram, neteja viària, accés als nuclis, pavimentació de carrers i enllumenat públic) només suposa entre un 9 i un 18% del total d’ingressos corrents. A més, l’informe ha demostrat que la qualitat dels serveis és adequada i que els consistoris fan un esforç per mancomunar serveis i racionalitzar la despesa.

Segons el president de la Diputació, Joan Reñé, “és una llei que no té raó de ser, apunta a la recentralització i contradiu el precepte d’autonomia local”. “Són serveis que tenen un nivell de qualitat i d’eficiència altíssim, i l’esperit de la llei de combatre l’endeutament dels ajuntaments no té res a veure amb aquests serveis mínims”, ha apuntat. "És necessària una reforma de la llei de finançament local perquè es tinguin recursos. Aquesta és la gran pedra filosofal”, ha afegit Reñé.

"Ningú no s'ha mullat"

L’informe s’ha presentat vint dies abans de la finalització del termini perquè els municipis enviïn a Madrid l’informe sobre la viabilitat dels serveis i el Govern espanyol decideixi si els segueixen prestant o els assumeix la Diputació. No obstant això, tot apunta que enguany no caldrà enviar l’estat de comptes, ja que, tal com ha explicat el professor Ramon Morell, fins ara, “ningú no s’ha mullat”. “La llei introdueix el concepte de cost efectiu (costos directes més indirectes), però a dia d’avui encara no s’han publicat les bases al BOE per definir com s’ha d’efectuar el càlcul d’aquests costos”.

Tot i això, segons Morell, l’informe ha servit per posar la primera pedra i assentar unes bases que ajudin a determinar el cost efectiu dels serveis municipals, tenint en compte que els municipis no són comparables entre si donada la seva naturalesa heterogènia.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fem escola

Se7opinions

Publicitat
Publicitat