Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Set maneres d'entendre la transparència

La presentació de la Comissió de Transparència de l'Ajuntament de Lleida es converteix en una olla de grills

Comissió de Transparència
Els set grups municipals, en la presentació de la Comissió de Transparència. (Foto: Gerard Martínez)
Que el Comú de Lleida presideixi la Comissió de Transparència de l'Ajuntament de Lleida durant els primers sis mesos i convidi la resta de formacions polítiques a unir-s'hi en la presentació pública d'aquest nou organisme regulador davant dels mitjans de comunicació de la ciutat és una mostra clara de les bones intencions del nou consistori. Ara bé, els problemes comencen quan cadascú concep la transparència d'una determinada manera, i justament això és el que ha passat aquest dijous al matí a la Paeria.


El gel l'ha trencat el Comú, que ha anunciat les dues línies de treball que posarà sobre la taula durant els sis mesos en què n'assumirà la presidència: la publicació dels contractes dels serveis públics bàsics i l’inici dels treballs per realitzar una completa auditoria del deute públic de l’Ajuntament i els organismes autònoms amb l'objectiu d'"acabar amb l'opacitat que han envoltat les privatitzacions en aquest Ajuntament". La Crida per Lleida ha donat suport a la proposta i ha anat un pas més enllà, ja que Pau Juvillà ha demanat que aquesta auditoria sigui realitzada per una cooperativa amb clar compromís social, "com pot ser el col·lectiu Ronda", descartant així empreses com les anomenades Big Four, les quatre grans auditories mundials, "al servei d’un sistema econòmic injust que volem capgirar".

El grup municipal del PSC, però, s'oposa a l'auditoria externa del deute de la Paeria "per no posar en entredit la feina dels funcionaris", argument que ha esgrimit la seva portaveu, Montse Mínguez, la qual ha afegit al respecte d'això que l'auditoria suposaria una despesa per a la ciutadania totalment innecessària, tesi a la qual s'ha apuntat la portaveu municipal del PP, Dolors López, a l'hora de demanar que es deixi treballar la Comissió abans de començar a demanar auditories. A Toni Postius, que ha insistit una vegada més en la necessitat d'auditar l'Empresa Municipal d'Urbanisme, se li ha unit Carles Vega (ERC), un dels més bel·ligerants de la jornada, que ha expressat repetidament la seva intenció de "dur la transparència a tots els racons de la Paeria", la qual cosa ha provocat diversos gestos de desaprovació per part de Mínguez. Ciutadans s'ha convertit en l'últim partit a posicionar-se en favor de l’auditoria, "per tal que els ciutadans es quedin tranquils”, ha apuntat Ángeles Ribes, que ha considerat que el cost s’ha d’assumir perquè “serà beneficiós per a tots”. En aquest sentit, la portaveu de C’s ha celebrat que es posi “llum a les ombres” i ha assegurat que amb la celebració d’aquesta auditoria no es posarà en entredit la feina dels treballadors, tal com ha manifestat la portaveu del PSC. 

Un altre dels punts calents del dia ha estat la publicació de les factures de la Paeria. De fet, la Comissió de Transparència ha de vetllar per tal que es faci en un termini màxim de tres mesos, però a hores d'ara cap dels regidors sap com ni quan es produirà. També es desconeix si les factures es publicaran retroactivament, i és que Montse Mínguez, després d'anunciar que el procés de digitalització de les factures estava molt avançat, sentència que Sergi Talamonte (Comú de Lleida) ha desmentit "a jutjar pel que m'han explicat des de l'Arxiu Municipal", ha demanat un temps de marge per poder treballar en aquest tema.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat