Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El pacte entre PSC i Ciutadans i l'ús del català a la Paeria centren les crítiques de l'oposició

S'aprova un nou cartipàs municipal amb més deures però els mateixos privilegis

Àngel Ros,Ángeles Ribes,oposició,cartipàs
Els representants dels partits, afanyant-se a tancar acords fins a l'últim moment. (Foto: Gerard Martínez)
El pacte polític i, en línies generals, de cartipàs entre Àngel Ros i Ángeles Ribes ha enervat els ànims dels grups de l'oposició, sobretot dels partits sobiranistes, i és que la majoria veu en aquest acord d'última hora, sobretot pel que fa al bloc "constitucionalista", un estratagema per anar més enllà del mer cartipàs. De fet, Ciutadans ja ha aconseguit el compromís del PSC en relació amb un canvi de reglament dels usos lingüístics de la Paeria, de manera que el català i el castellà s'igualaran al mateix nivell. 


De totes maneres, a canvi de donar un major protagonisme al castellà en aquesta nova legislatura, Ros ha aconseguit de Ribes el seu suport a l'hora de mantenir una sèrie de privilegis que ostenta l'alcalde de Lleida. Així, doncs, de les esmenes que inicialment havien pactat els grups de l'oposició excepte el PP, finalment Ciutadans s'ha despenjat de la que reclamava limitar a 3 el número de tinents d'alcalde, la qual cosa queda a la lliure disposició de l'alcalde. Tampoc no ha donat suport a la que plantejava delegacions de competències del govern municipal al Ple o a la que demanava una reducció del personal eventual directiu. C's també ha votat en contra de la proposta que les comissions informatives siguin obertes al públic, d'incrementar el control de l'ús de vehicle oficial i de suprimir el servei d'escorta de l'alcalde, alguns dels assumptes més polèmics de l'anterior legislatura.

Ara bé, entre les principals novetats del nou cartipàs hi ha la reducció de l'estructura municipal, ja que les regidories passen de 14 a 7, alhora que es consoliden 3 comissions informatives ordinàries. Tot i això, tal com havia avançat 7accents, es creen dues comissions especials més, la de transparència -que presidirà l'oposició de manera rotatòria- i la de l'Horta. D'altra banda, els Plens s'obriran a la participació ciutadana; així, els grups municipals podran cedir la seva intervenció a entitats i l'oposició podrà participar a la junta de govern local. També recull la congelació salarial dels càrrecs electes i dels eventuals, que finalment seran 24, 11 dels quals assignats a l'equip de govern i 13 als grups de l'oposició. Dels 11 de l'equip de govern, 6 corresponen al gabinet d'alcaldia, encapçalat de nou pel gendre d'Àngel Ros, José Crespín. En total, seran 9 càrrecs eventuals menys que la legislatura passada.
 
La dissolució de l'EMU, a l'aire

PSC i C's, però, no han pogut evitar que prosperés la moció que reclamava paralitzar la dissolució de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU), que ha tirat endavant gràcies als 15 vots de la resta de grups. Al final de l'anterior mandat, el govern municipal va aprovar acceleradament la reconversió de l'EMU en una Oficina Local d'Habitatge, però ara el procés s'haurà d'aturar perquè l'oposició vol saber més detalls de la situació de l'empresa i, sobretot, del seu deute. No obstant això, l'alcalde considera que el resultat serà el mateix: "Estic segur que el que passarà és que es faran els estudis corresponents de rendibilitat i s'acabarà focalitzant en l'habitatge social".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat