Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Primers interessats a apadrinar els xops de l’era en l’inici de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola

Durant la sega s’ha insistit en la necessitat de conservar l’espai natural perquè se segueixi celebrant la festa

Festes del Segar i el Batre, segar, batre, xops
L’Associació de les Festes del Segar i el Batre demana la participació d’empreses i particulars per evitar la tala dels arbres. (Foto: Comunicant)
L’Associació de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola ha rebut ja les primeres peticions dels interessats en apadrinar un arbre del xoperal de l’era on cada any se celebra la festa. La iniciativa forma part de la campanya engegada aquest diumenge per evitar la tala dels cinquanta xops que fan ombra a l’era a través d’un treball de sanejament dels arbres.


Durant l’inici de la sega, que s’ha fet durant tot el matí a la Fuliola, l’Associació organitzadora ha anunciat que aviat farà públic el número de compte per poder fer les aportacions. La presidenta de l’Associació de les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola, Rosa Mari Vidal, ha explicat que s’està demanant la implicació de tothom per mantenir el patrimoni natural que dóna sentit a la celebració: “Estem buscant una empresa que es faci càrrec dels treballs de sanejament i convidem a altres que hi participin”.
 
L’Associació independent que organitza des de fa 36 anys les Festes del Segar i el Batre de la Fuliola ha recordat que sense l’ombra que fan els xops no seria possible fer la festa i per això s’han vist obligats a buscar les aportacions per evitar la tala dels arbres.
 
Conservar el patrimoni
 
L’apadrinament dels arbres respon a l’objectiu imprescindible de conservar el patrimoni natural representat per l’ombra dels xops, un punt de trobada al voltant de la celebració imprescindible pel manteniment de l’era però que també forma part d’un espai ancestral sense el qual no tindrien sentit les Festes del Segar i el Batre. Per això, els recursos que s’obtinguin es destinaran al sanejament dels arbres i a impedir la seva mort.

Els actes tradicionals del segar s’han iniciat amb la trobada dels segadors i seguidors a l’era per esmolar les dalles i preparar els menats de vencills i els garrots per començar a segar. Després de la missa de campanya i l’esmorzar típic sota l’ombra dels xops amb coca d’escalivada i arengada, entrepans de pa amb tomàquet i pernil, arengada o llonganissa del tupí, els segadors han fet una exhibició de la gabelladora i de la lligadora.

Una vegada s’ha fet la garbera, s’ha passat el diable i les espigoladores han entrat a recollir les restes que quedaven. A les 14.00 hores la sega s'ha acabat amb un dinar popular de cassola de tros. D’aquí a quinze dies, el 12 de juliol, quan les espigues estiguin a punt, se celebrarà la Festa del Batre.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat