Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Endesa destina 26 milions d'euros per netejar i protegir els boscos de Catalunya durant l'estiu

Es fan revisions termogràfiques en helicòpter de totes les línies d’alta i mitjana tensió i es consolida l’ús de 'drones' per comprovar-ne l’estat

Baronia de Rialb,imputació,Noguera,habitatge
Imatge d'un poble situat enmig d'un bosc. (Foto: Arxiu)
Endesa destina enguany a Catalunya 26 milions d’euros en el Pla anual per a la campanya de protecció dels boscos, vertebrat, bàsicament, en dos eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica i la realització de termografies, més enllà de les revisions exhaustives de totes les instal·lacions. En l’últim quatrienni (el període 2012-2015), la companyia hi haurà destinat 110,5 milions d’euros.


Del total de 96.632 quilòmetres de línies elèctriques que Endesa té a Catalunya, un 55% són aèries i, per tant, estan subjectes d’alguna manera a zones boscoses o amb vegetació. Així, una de les tasques és la tala i esporga selectiva de la massa forestal –arbres, sotabosc i arbustos– que creix al voltant de les línies elèctriques, tot respectant l’espai estipulat per l’administració entre el bosc i els cables més pròxims. Aquests tipus de treballs es realitzen seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori com bombers, agents forestals, parcs naturals de Catalunya o les administracions locals i autonòmica.
 
Termografies

Dins els programes de manteniment de les línies elèctriques, la companyia realitza revisions termogràfiques de la xarxa de mitjana i alta tensió. Cada tres anys, Endesa revisa a Catalunya uns 4.232 quilòmetres de línies aèries d’alta tensió, 18.070 de mitjana tensió i 30.200 de xarxa de baixa tensió, així com altres infraestructures elèctriques de rellevància, com per exemple les subestacions.

Les revisions termogràfiques no només es fan amb helicòpter, sinó que també es complementen amb revisions oculars aèries a peu de línia. A més, durant tot aquest any, tant a peu com amb un vehicle tot terreny -equipat amb una càmera especial- ha recorregut les línies inspeccionant termogràficament els punts amb més risc, com les cruïlles amb autopistes, carreteres i ferrocarrils.
 
Millores de la xarxa

Un dels factors clau pel bon funcionament del sistema elèctric és la millora de la xarxa. Així, cada any la companyia inverteix en noves tecnologies i en la renovació de les infraestructures existents amb la finalitat de poder evitar alteracions i incidents en la continuïtat del subministrament. Els elements més significatius on s’actua són les línies de baixa tensió (on se substitueixen els cables convencionals per cable trenat), el canvi de cables a la xarxa de mitjana tensió i el reforç de connectors, aïlladors, parallamps i proteccions diverses. A més, es realitzen revisions exhaustives de totes les instal·lacions.
 
Les tres accions –la neteja de boscos, les termografies i les millores a la xarxa– per revisar l’estat de milers de quilòmetres de línies elèctriques aèries de mitjana tensió a les 42 comarques catalanes com a mesura preventiva per evitar possibles anomalies a la xarxa tenen l’objectiu final de millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament als més de 4,3 milions de clients que la companyia té a Catalunya.
 
Els drones

Endesa utilitza, a més, i des de la campanya del 2012, els multicòpters –coneguts també amb el nom anglès de drones– per comprovar l’estat de la xarxa elèctrica. D’aquesta manera s’agilitzen les inspeccions en detall dels elements del cablejat aeri.

D’altra banda, la companyia també utilitza aquests avions no tripulats per verificar l’amplada dels corredors i corriols de seguretat que es troben a sota i als costats de la línia i que actuen com a tallafocs. A més, també estan pensats per a reconeixements aeris del terreny en cas de situacions d’emergència i s’està estudiant si és possible incorporar-los una càmera termogràfica

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La història d'una supervivent

Publicitat
Publicitat