Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Arriba la novena edició del Picurt amb prop de seixanta produccions audiovisuals de divuit països diferents

La Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus se celebrarà del 23 al 27 de juny a la Seu d'Urgell i a Artedó

produccions,Picurt,Pirineu,pel·lícula
Captura d'imatge d'una de les seixanta produccions que es podran veure al festival. (Foto: LaCosta)
Del 23 al 27 de juny torna a les localitats de la Seu d’Urgell i Artedó la novena edició de Picurt, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus. En aquesta edició es projectaran prop de seixanta produccions audiovisuals de cultura de muntanya de divuit països d’arreu del món, amb especial interès en les produccions sobre els Pirineus. Algunes de les obres són inèdites a l’Estat espanyol.

Enguany, com a novetat, el país convidat serà Polònia i durant la mostra es projectaran films per copsar la seva cultura de muntanya. També es podrà conèixer aquest país mitjançant diverses activitats paral·leles programades, com un mercat artesanal, conferències i representacions folklòriques, entre d’altres, per endinsar-se en la cultura polonesa. Durant el festival es comptarà amb la presència de Jerzky Porebski,  director de cinema que presentarà dos dels seus films, que es projectaran el divendres 26 dins de la Vesprada sobre Himalaisme Polonès. A més, Porebski també introduirà la presentació del llibre Escaladores de la libertad, de l’autora Bernardette McDonald i de l’editorial Desnivel. 

En total, es projectaran aproximadament unes seixanta pel·lícules (curt, mig i llargmetratges) de divuit països diferents, majoritàriament documentals, que aborden temàtiques d’esports, d’aventura, d’antropologia social, d’etnografia... sobre patrimoni natural, recerca i recuperació històrica. Els films es distribuiran en les següents seccions: Polònia, Muntanyes del món, Joves Creadors, Esport i aventura, Ecologia, Cinema recuperat, Dona i muntanya, Petita muntanya (per als més petits i joves) i Pirineus.

L’acte inaugural de Picurt serà el dimarts 23 de juny a la Seu d’Urgell i comptarà amb la projecció d'El Pasaje, de J. Lee Thompson, i de Pirineu català – istiu, de Joan Prats, en la secció Cinema Recuperat. Des d’aquell dimarts fins al divendres 26 totes les activitats de la Mostra tindran lloc a la Seu d’Urgell. El lliurament del 2n Premi Josep Virós, a la promoció de la cultura pirenaica, es farà el divendres 26 de juny a la localitat d’Artedó i s’atorgarà a l’Editorial Garsineu per la seva tasca de divulgació del territori pirinenc i de la promoció dels seus autors.

El dissabte 27 la Mostra es trasllada a Artedó, prenent el relleu a la Seu d’Urgell, amb actuacions musicals del grup polonès Ludwik Łojas de Łopuszna i l’acte de cloenda, on es lliurarà el reconeixement a la trajectòria professional a la directora Rosa Vergés. També hi haurà un mercat artesanal típic polonès. 

Activitats paral·leles

Picurt oferirà un seguit d’activitats paral·leles, entre les quals destaquen les exposicions “I continuo veient les seves cares”, una mostra de fotografies de jueus polonesos abans, durant i després de la II Guerra Mundial i “Europa sota el nazisme: ocupació, repressió i extermini”, de cartells de cinema de Josep Benavent. Una altra mostra vinguda directament des del Museu Etnogràfic de Cracòvia és “Art amb talla de fusta”.

La Mostra Picurt es va iniciar l’any 2006 a Artedó, un petit poble del Pirineu, com a mostra de films de temàtica de muntanya durant dos dies. Aquest format va anar creixent, fins que el 2009 es va ampliar a cinc dies de durada i també a la Seu d’Urgell.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat