Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La nova Paeria aixeca el teló

El Ple de constitució de l'Ajuntament de Lleida marca l'inici d'una nova etapa en la corporació municipal, representada a partir d'avui per set formacions polítiques d'índole ben diversa

Ajuntament de Lleida,La Paeria,constitució,regidors
Els 27 regidors del nou Ajuntament de Lleida. (Foto: G. M.)
Expectació amb tots els seus ets i uts: aplaudiments, cridòria, persones dempeus, taula de periodistes desbordada i caos organitzatori. No hi ha cap millor manera de definir un Ple, el de la constitució de l'Ajuntament de Lleida, que ha repetit un dels trets més distintius dels Plens de la Paeria: començar amb retard. Tot i això, les xarxes socials bullien amb fotografies d'un particular avantmatx per part dels nous regidors, que vivien aquest dia com una festa, la festa de la democràcia. Només a Àngel Ros, elegit de nou alcalde de Lleida, se'l veia més capcot que la resta de representants de la ciutat, a pesar de la presència de la seva família entre el públic assistent.

La constitució de la Mesa d'Edat ha donat el tret de sortida a l'acte. Així hem sabut que el socialista Xavier Rodamilans és el regidor amb més edat de la nova corporació i convergent Toni Postius, el més jove de tots. L'espectacle, però, s'ha iniciat amb el jurament per part dels nous membres de la Paeria, alguns dels quals ho han fet "per imperatiu legal". A més, els tres regidors d'ERC s'han posat a disposició del nou Parlament que surti de les eleccions del 27 de setembre per tal d'exercir conjuntament el dret a l'autodeterminació. Davant d'aquestes "insubmissions", Ángeles Ribes ha anunciat que Ciutadans prendrà les mesures legals corresponents, una declaració d'intencions en tota regla de la nova regidora.

La següent fase del Ple s'ha centrat en el procés de votació, el qual ha tingut lloc sense cap sorpresa destacable, més enllà dels vots de Crida per Lleida. I és que els seus regidors, Pau Juvillà i Francesc Gabarrell, han votat a favor de José Luis Castro, membre de la PAH i víctima d'un desnonament a la ciutat de Lleida, dos vots que han estat considerats nuls pel secretari general. La resta de membres de la Paeria han emès el seu vot favorable envers el cap de llista del partit respectiu, la qual cosa ha atorgat l'alcaldia a Àngel Ros, amb els vots dels vuits regidors del PSC. D'aquesta manera, un Ros poc somrient avui ha rebut la vara d'alcalde de mans de la Mesa d'Edat, encapçalada per Rodamilans.

El tràmit del procés de votació ha donat pas als parlaments dels membres dels partits polítics de menor a major representació. D'aquesta manera, Carlos González, del Comú de Lleida, ha estat l'encarregat de trencar el gel amb l'únic discurs que ha fet referència a les investigacions per part d'Anticorrupció. A més, ha titllat la manera de governar d'Àngel Ros fins a la data com un "us consulto però faré el que em sembli" i ha acabat sol·licitant que es declari el conseller Boi Ruiz persona non grata per haver intentat privatitzar la sanitat lleidatana a través del Consorci Sanitari.

Dolors López, del Partit Popular, ha assegurat que des del seu partit es promouran les accions necessàries per impulsar el creixement econòmic, l'ocupació, una tributació més efectiva, un nou model comercial, un accés més just a l'habitatge i una major protecció a les famílies, entre d'altres. A més, ha estat la primera persona a referir-se a la rehabilitació de les Basses, la qual esdevindrà, sens dubte, un dels temes estelars de la nova legislatura que acabem d'encetar. Per últim, López ha reconegut els mals resultats del PP en els darrers comicis.

Ara bé, una de les estrelles d'aquest primer Ple de la temporada ha estat Pau Juvillà, membre de Crida per Lleida, amb un discurs anticonstitucional, de desobediència civil i rebel·lia social que ha deixat clares les directrius bàsiques de la CUP a la capital del Segrià: independència, superació del sistema capitalista i canvi social. Juvillà ha clos el seu discurs de la mateixa manera que López, parlant de les Basses, en seu cas plantejades com unes Basses orbertes i allunyades de la privatització que, al seu entendre, pregona el govern del PSC. Finalment, per a sorpresa de tothom, Francesc Gabarrell ha fet entrega a l'alcalde d'una bandera multicolor gai amb la demanda implícita que aquesta pengi de l'edifici de Paeria el proper 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGBT (lesbiana, gai, bisexual i transexual). La velocitat de Ros a l'hora d'amagar-la no deixa massa lloc al debat de quina serà la seva resposta a la proposta de la CUP...

D'altra banda, mentre ERC ha basat el seu discurs en el dret a decidir, l'empoderament de la gent i la justícia social, Ciutadans i Ángeles Ribes han tocat també els seus particulars clàssics, com ara el respecte a la Constitució, les llengües oficials i els símbols nacionals. Poques sorpreses per a uns dicursos en què cal destacat un dels fragments llegits per Carles Vega: "Hem d'aconseguir que la ciutadania visiti la Paeria, però no per veure les restes arqueològiques o pagar els seus tributs, sinó per prendre'n el control". I no, encara no ho havíem dit, però Ribes ha parlat en castellà. Qui ho dubtava?

El nou cap de l'oposició de l'Ajuntament de Lleida, Toni Postius, en representació de CiU, ha parlat del punt d'inflexió que han suposat les darreres eleccions: "Per primera vegada en la història, la força majoritària comptarà amb només 8 dels 27 regidors". També ha apostat per les polítiques d'ocupació, la cohesió social, les necessitats bàsiques de les persones, una gestió austera i compromesa amb la ciutadania, pressupostos consensuats, consultes ciutadans en els grans projectes de ciutat i, sobretot, la rebaixa de la pressió fiscal, de "l'IBI, principalment". I ha avisat Ros: "Hem de fer polítiques que pensin en les properes generacions, no en les properes eleccions". 

Abans del parlament de l'alcalde, Montse Mínguez ha pres la paraula pel grup del PSC en un discurs més mesurat i ponderat del que en ella és habitual en els Plens per recordar quina formació ha estat la més votada de les eleccions i per constatar de la bona acció de govern realitzada fins al moment pel seu partit, com ara recuperar el tren de la industrialització, trobar l'equilibri a l'hora d'apostar per la generació de talent i impulsar una sèrie de polítiques que garanteixen oportunitats laborals per a tothom.

Finalment, Àngel Ros ha pres la paraula per donar la benvinguda a totes les formacions, inclòs el Comú de Lleida, agrupació a la qual havia acusat en diverses ocasions d'intentar desestabilitzar la ciutat, i lamentar l'absència d'ICV. L'alcalde ha afirmat que la transparència i la participació esdevindran els nous fils conductors del govern de la Paeria, però no els únics, i ha dirigit la seva mirada a la industrialització, l'educació, la cultura, els serveis públics i l'atenció a les persones com a eixos bàsics sobre els quals ha de girar el govern la ciutat al llarg dels propers quatre anys. A més, Ros ha anunciat que Lleida doblarà aviat els llocs de treball en espai de coneixement a través del Parc de Gardeny i ha reconegut que s'ha de continuar treballant en el Centre Històric, en el barri de la Mariola i, també, en les parts més antigues de cadascun dels barris.

Per cert, un discurs, el de Ros, que ha estat seguit molt atentament per tots els presents però que ha comptat amb una sonada excepció: el seu nét, que justament ha començat a plorar quan el seu avi prenia la paraula. Esperem que tot plegat no resulti premonitori d'una legislatura amb menys somriures que llàgrimes...

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat