Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Personalitzar el cribratge del càncer de mama redueix costos i falsos positius

Així ho conclou un estudi liderat per la UdL que ha analitzat més de 2.600 estratègies

mamografia, càncer de mama, revisió mèdica
Les dones amb alt risc de patir la malaltia se someten al cribatge un cop l'any. (Foto: Edson Lopes Jr./GESP)
Un estudi liderat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) determina que utilitzar els factors de risc en el cribratge del càncer de mama podria reduir un 10% els costos econòmics de diagnosi i fins a un 20% els falsos positius i els sobrediagnòstics (notificar una malaltia que mai no provocarà símptomes ni causarà la mort del pacient).  


En l'àmbit de la detecció precoç, la tendència actual és l'enfocament personalitzat, de manera que la franja d'edat per realitzar mamografies i la freqüència de la prova varia en funció del risc de patir càncer de mama. Els investigadors han fet una avaluació econòmica i un estudi dels danys i/o beneficis del cribratge utilitzant models matemàtics i informació sobre l'impacte econòmic i en salut que el càncer de mama té sobre la població. La recerca ha avaluat fins a 2.624 estratègies de cribratge, combinant diferents periodicitats dels exàmens, edats d'inici i final de les proves, i els diferents grups de risc (baix, moderat baix, moderat alt i alt).

La recerca ha estat liderada per les professores de la Facultat de Medicina Montserrat Rué i Ester Vilaprinyó i publicada a la revista internacional Plos One. També han participat a l'estudi investigadors de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i de l'Hospital del Mar de Barcelona.

Segons Rué, "si en lloc de fer mamografies bianuals a totes les dones d'entre 50 i 69 anys, es combinessin els exàmens anuals, triennals i quinquennals, es podria evitar el mateix nombre de morts, però reduint els costos sanitaris i els efectes adversos del cribratge". El cribratge òptim es caracteritzaria per exàmens cada any a les persones amb alt risc de la malaltia i cada tres o cinc anys quan el risc és baix o moderat. 

L'estudi s'ha fet públic coincidint amb la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer 2014 (SECAPC), que se celebra del 3 al 12 d'octubre i que té per objectiu difondre les recomanacions del Codi europeu contra el càncer, un recull dels factors de risc principals, les proves de diagnòstic precoç i els símptomes de sospita que apareixen amb més freqüència.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat