Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Diputació de Lleida destina 3,8 milions al patrimoni cultural en els últims quatre anys

Alguns dels beneficiats són el conjunt monumental de Castelló de Farfanya, els Vilars d'Arbeca i el monestir de Vallbona de les Monges

castell de Maldà,Diputació de Lleida,
El castell del Maldà és una de les actuacions. (Foto: Diputació de Lleida)
La Diputació de Lleida ha destinat aquesta legislatura més de 3,8 milions d'euros a actuacions de restauració, arranjament i condicionament de 203 béns integrants del patrimoni cultural de les terres de Lleida. Aquestes actuacions inclouen béns del patrimoni civil i eclesiàstic de totes les comarques lleidatanes i la inversió s’ha realitzat a través de les diferents línies d’ajuts gestionades des de l’IEI. 


D’entre els 203 béns on s’ha intervingut, es pot citar el conjunt monumental de Castelló de Farfanya, format per la capella gòtica de Santa Maria, el castell i els elements defensius. La col·laboració de la Diputació de Lleida ha servit per aturar la ruïna de les estructures que conformen el conjunt amb diferents actuacions dirigides a protegir-lo de la degradació.
 
També s’ha contribuït a la conservació dos conjunts patrimonials declarats Béns Culturals d’Interès Nacional (BCINS), com són la fortalesa ibèrica dels Vilars d’Arbeca i el castell de l’Albi. Concretament, l’aportació al jaciment ibèric dels Vilars d’Arbeca ha servit també per delimitar-lo amb una tanca de protecció, il·luminar-lo i museïtzar-lo. Cal recordar que el jaciment ibèric dels Vilars d’Arbeca és un conjunt de rellevància internacional atesa la seva excepcional singularitat dins el període del segle VIII-IV aC.
 
Al seu torn, el castell de l’Albi s’ha finançat la tercera fase de la seva restauració. Es tracta d’un castell palau del segle XVI que va ser gairebé enrunat a partir de les guerres carlines i recuperat a partir de la dècada de 1970. La restauració i condicionament per a la visita s’ha fet en els darrers anys; actualment, està en fase d’implementació la seva museïtzació.   
 
Altres actuacions, a tall d’exemple, han estat el monestir de Vallbona de les Monges, el castell de Maldà o la recuperació del castell de València d’Àneu (residència dels comtes de Pallars).
 
La xifra de gairebé 4 milions d’euros invertida per la Diputació de Lleida a través de l’IEI palesa la voluntat de la institució de preservar el patrimoni cultural del territori i col·laborar activament en el manteniment i posada en valor dels testimonis històrics del territori lleidatà, amb l’objectiu de dignificar-los i posar-los a disposició del ciutadà.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat