Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Investigadors de la UdL creen una aplicació per controlar a distància els pacients amb hipertensió

Permet als hipertensos monitoritzar els seus nivells de pressió sanguínia sense sortir de casa

hipertensió, diagrama
Diagrama de funcionament del sistema. (Gràfic: Universitat de Lleida)
Investigadors de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida han desenvolupat una aplicació informàtica que permet monitoritzar en temps real les persones que pateixen hipertensió arterial, una malaltia crònica que augmenta el risc cardiovascular i pot danyar altres òrgans com el cervell o els ronyons. Mitjançant una interfície gràfica, els pacients envien a través del telèfon mòbil els seus registres als facultatius, que poden fer un seguiment semiautomatitzat. Els investigadors de la UdL han publicat el projecte, destinat al servei de Cardiologia de l'Hospital Santa Maria de Lleida, en la revista internacional Journal of Supercomputing.


L'aplicació, Hypertension Patient Control (H-PC), permet als hipertensos monitoritzar els seus nivells de pressió sanguínia sense sortir de casa, estalviant-se desplaçaments i evitant la síndrome de la bata blanca que pot alterar els resultats. També incorpora un sistema de validació que descarta mesures errònies, com ara valors impossiblement alts, reclamant a l'usuari noves dades. Mentrestant, els metges també s'estalvien consultes innecessàries i poden detectar ràpidament aquells pacients que requereixen més atenció. La comunicació via telèfon permet enviar dades i recomanacions bé per missatge SMS o bé per correu electrònic.

L'H-PC està dissenyat per recollir i gestionar les dades dels pacients, mostrant l'evolució amb gràfiques i establint límits personalitzats de pressió sistòlica i diastòlica, fet que facilita generar alertes perquè els facultatius actuïn ràpidament. De la mateixa manera, poden enviar al malalt recomanacions de tractament, medicació, nutrició, etc.

Els investigadors de la UdL continuen treballant en l'aplicació per millorar-ne la seguretat i la privacitat de les dades. També tenen previst realitzar proves d’estrès per determinar quants SMS i correus electrònics pot gestionar el sistema per segon, implementar un sistema de tasques prioritàries i incorporar tècniques big data per a l'anàlisi estadística dels registres dels pacients.
 
Els promotors del projecte creuen que, a banda de la hipertensió, l'H-PC es podria adaptar per monitoritzar altres patologies cròniques o per a programes de desintoxicació d'alcoholisme i altres drogoaddiccions. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat