Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Un 62% de les 1.057 persones que han passat pel Bus de la Salut a Lleida tenen plaques de greix a les artèries

Lleida ha celebrat avui també una jornada de prevenció del càncer de pell en una unitat mòbil situada a la rambla de Ferran

Diputació de Lleida,Bus de la Salut,Lleida,
Els resultats s'han presentat aquest matí a la Diputació de Lleida. (Foto: Diputació de Lleida)
Un 62% de les 1.057 persones (531 homes i 526 dones) que han passat pel Bus de la Salut han estat diagnosticades amb malaltia ateromatosa no coneguda, és a dir, que se’ls ha detectat la presència de plaques de greix o d’ateroma a les arteries caròtides i/o femorals. Aquest ha estat el resultat de l’estudi que ha portat a terme la Diputació de Lleida a través d'aquest projecte itinerant que fa un diagnòstic precoç de malalties vasculars i renals com ara l’ictus.

D’aquestes 662 persones diagnosticades, el 71,8% eren homes i el 53,4% dones. Tot i que sis de cada deu pacients tenen plaques de greix a les artèries, només catorze persones, un 1,3%, s’han derivat a l’especialista per malaltia arterial. La segona malaltia diagnosticada més comuna ha estat malaltia renal no coneguda en el 18,9% dels pacients, la tercera, hipertensió arterial no coneguda en el 4,5% de la població estudiada i la quarta, diabetis no coneguda en el 2,7% dels casos.
 
Aquests són els primers resultats d’aquesta iniciativa pionera, finançada per la Diputació de Lleida, que es va posar en marxa el gener i ja ha viatjat per 22 poblacions de la demarcació. El projecte, que té una durada de tres anys, permetrà realitzar proves a 12.000 lleidatans, seleccionats prèviament d’acord amb uns determinats factors de risc. En les properes setmanes està previst que el Bus de la Salut s’aturi a Lleida ciutat, Solsona, la Pobla de Segur, Torrefarrera i Gimenells.
 
La coordinadora d’UDETMA, Àngels Betriu, ha explicat que les primeres dades indiquen una prevalença lleugerament superior de la malaltia renal no coneguda respecte d'altres dades de referència del conjunt de l’Estat espanyol, però ha indicat que encara és aviat per treure una conclusió.
 
“El fet que hi hagi persones que gràcies al Bus de la Salut hagin pogut detectar de forma precoç una possible malaltia renal o cardiovascular i així poder iniciar el tractament corresponent ja és un èxit”, ha afegit el president de la Diputació, Joan Reñé.
 
Jornada de prevenció del càncer de pell
 
D’altra banda, Lleida ha celebrat la Jornada de prevenció del càncer de pell en una unitat mòbil que la Fundació Agrupació, entitat organitzadora, ha instal·lat a la rambla de Ferran, davant de l’edifici municipal de l’antiga Audiència. L’activitat, considerada un èxit per part de l’organització, ha comptat amb la participació de setanta persones durant tot el matí.

En el marc del conveni de col·laboració entre la Fundació Agrupació i l’Ajuntament de Lleida, hi ha prevista  una altra acció, que tindrà lloc el dia 5 d’octubre, que s’insereix en els actes per commemorar el Dia Internacional de la Gent Gran i que consistirà en la presentació del vuitè  volum  de la col·lecció de llibres sobre envelliment saludable.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat