Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Universitat de Lleida escull rector

La candidatura de Fernández, que es presentava en solitari a la reelecció, s’ha vist alterada pel trencament d’un suposat acord tàcit amb la incursió de Canela

eleccions, rector, Universitat de Lleida, Roberto Fernández, Ramon Canela
Roberto Fernández i Ramon Canela es disputen el lloc de rector de la UdL aquest dimarts. (Foto: Arxiu)
Demà la Universitat de Lleida escollirà el rector que dirigirà la institució al llarg dels propers quatre anys. Tot i que, aparentment, no és un fet extraordinari, sí que ha sorprès la candidatura a última hora de Ramon Canela, catedràtic de Química. El que va ser vicerector de Política Científica i Tecnològica durant el mandat de Joan Viñas es disputarà el càrrec amb l’actual rector i catedràtic d’Història Moderna, Roberto Fernández. Un fet que resulta significatiu, ja que existeix una mena de llei no escrita segons la qual si el primer mandat d’un rector és satisfactori, aquest opta a la reelecció sense cap mena d’oposició. 


Sembla que el canvi de rumb de la UdL des de la marxa de Joan Viñas no acaba d’agradar a la comunitat universitària (a banda de Ramon Canela hi van haver dues persones més, dels quals no han transcendit els noms, que van valorar presentar-se a les eleccions a rector).

La candidatura de Canela neix amb el propòsit de “fer la institució més participativa” i, sobretot, “enfortir el diàleg”, ja que “hi ha una part de la comunitat universitària que troba a faltar un equip rector més accessible i pròxim”.

Vot ponderat

Com a particularitat, les eleccions a rector es basen en un sistema de vot ponderat. Tot i que qualsevol membre de la comunitat universitària pot exercir el seu dret a sufragi, no tots els vots valen igual. D’aquesta manera, el vot del professorat doctor amb vinculació permanent pesa el 51%, seguit del de l’estudiantat amb el 26%, la resta del personal acadèmic té el 13% i, finalment, el del personal d’administració i serveis (PAS), que computa un 10%.

Participació

En les anteriors eleccions, el maig del 2011, la participació va ser del 25,07%, sent el professorat doctor amb vinculació permanent el que més va votar amb un 87,77%, seguit del PAS, un 83,87%, la resta de personal acadèmic, un 50,35%, i l’estudiantat amb un 17,77%. En aquell moment, Roberto Fernández va imposar-se davant del catedràtic de Producció Vegetal i Ciència Forestal, Jaume Lloveras. Fernández ja ho havia intentat l’any 2003, enfrontant-se a Joan Viñas.

Tres rectors

La història recent de la Universitat de Lleida no es pot entendre sense la figura de tres homes que han marcat l’esdevenir de la institució. En primer lloc, Jaume Porta, que va deixar el càrrec l’any 2006 després de deu anys al capdavant. El va rellevar Joan Viñas, conegut com el conciliador de la UdL, una persona que el temps ha posicionat com a molt estimada i valorada per tota la comunitat universitària, sobretot per la seva proximitat i diàleg. I, en l’actualitat, Roberto Fernández, a qui vam dedicar-li una entrevista en profunditat en el número 16 de 7accents (en el darrer número l'hi dediquem a l'altre candidat, Ramon Canela). Allí explicava que, tot i les dificultats econòmiques, durant la seva legislatura “l’equip
 de govern ha fet una gestió sensata, prudent i efectiva en un marc molt advers” i amb un deute de la Generalitat de 19 milions d’euros. Tot i això, queda pendent la internacionalització de la UdL i més col·laboració amb les empreses del territori. Entre els 42 compromisos que consten en el programa, l’equip de Fernández es compromet a oposar-se “a qualsevol nova pujada del cost de la matrícula universitària”, un dels motius que explicaria la pèrdua progressiva d’alumnat.

Qui aconsegueixi el suport proporcional de més de la meitat dels vots vàlidament emesos un cop aplicades les ponderacions serà proclamat rector el proper 13 de maig. Si cap dels dos no assoleix aquesta majoria, s’haurà de fer una segona volta, que tindria lloc el dia 26 del mateix mes. Sigui com sigui, seran unes eleccions renyides, ja que el cert és que fonts properes a la comunitat universitària certifiquen que al rector actual li ha sabut greu que algú es presenti per disputar-li el lloc i la “guerra” electoral ja fa dies que es debat internament mitjançant correus amb punyents acusacions de mala gestió, on tampoc han faltat les queixes per plagi de campanya.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat