Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El Govern s'oposa a la nova presa a les portes del Congost de Mont-rebei

Considera que el projecte, promogut per Endesa, no és compatible amb la preservació dels valors naturals de l’entorn

presa, Congost de Mont-rebei,
Imatge del lloc on està prevista la construcció d'una presa. (Foto: Departament de Territori i Sostenibilitat)
El Govern de la Generalitat, a través de la Direcció General de Polítiques Ambientals, ha tramès al Ministeri de Medi Ambient un informe desfavorable sobre el projecte de construcció d’una nova presa a les portes del Congost de Mont-rebei, a Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà). Considera que el projecte, promogut per Endesa, no és compatible amb la preservació dels valors naturals de l’entorn.


En concret, considera que les actuacions objecte de l’estudi d’impacte ambiental presentat són incompatibles amb les mesures de conservació de la Xarxa Natura 2000, que preveuen evitar el deteriorament dels hàbitats naturals i de les espècies, especialment les considerades prioritàries, com la llúdriga.
 
Desaparició del bosc de la ribera
 
L’informe considera que la construcció d’una presa i la inundació amb una làmina d’aigua permanent aigües amunt de la presa de Sant Esteve suposaria un canvi en les comunitats vegetals i en els hàbitats presents actualment.  A més, alerta que el bosc de ribera, que queda inundat en períodes curts, no resistiria llargs períodes d’inundació i acabaria desapareixent. Apunta que les conseqüències derivades de l’execució del projecte suposarien impactes greus i irreversibles sobre la flora, la fauna, la hidrologia i el paisatge i, per tant, sobre tot l’ecosistema propi d’un tram de riu de mitja muntanya, actualment en bon estat de conservació. A més, debilitaria el turisme de la zona, atrets pels valors ambientals on es troba el Congost de Mont-rebei.

Més de 4.000 firmes contra el projecte

L'entitat ecologista Ipcena, conjuntament amb el Centre Excursionista de Lleida i el de Balaguer i altres entitats com els Amics del Montsec de Benavarri i els Amics de la Muntanya de Tremp, ha creat una plataforma ciutadana per aturar la construcció d'una presa hidroelèctrica. A través del web Change.org, el col·lectiu ha aconseguit més de 4.000 firmes contra el projecte i preveu superar-ne les 5.000.
 
Parc natural al Montsec
 
Més enllà d’aquesta, el Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant per poder declarar un nou parc natural al Montsec abans de 2017. Considera que aquesta àrea presenta valors naturals qualificats, la protecció dels quals es farà amb l'objectiu d'aconseguir-ne la conservació d'una manera compatible amb l'aprofitament ordenat dels seus recursos i les seves activitats.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat