Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Aspid presenta dinou propostes en defensa dels drets dels discapacitats per entregar als partits polítics

L'entitat demana més inclusió laboral, així com participar en les llistes electorals i bonificacions en el transport públic

Aspid,eleccions municipals,discapacitats,
Aspid ha presentat aquest matí les dinou propostes als mitjans de comunicació. (Foto: Judit Gómez)
L’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (Apid) ha presentat dinou propostes sobre la inclusió de les persones amb discapacitat perquè als partits polítics que els interessi les puguin incloure en els programes de les eleccions municipals 2015, entre les quals es troba la de més inserció laboral. Segons la presidenta de l’entitat, Bibiana Bendicho, la taxa d’atur que pateixen les persones amb discapacitats se situa entre el 70%, i “l’accés al treball hauria de ser un dret bàsic”. 


En aquest sentit, Aspid defensa el compliment de les normatives vigents, com que les institucions contractin aquelles empreses que disposen d'un 2% de persones amb discapacitat en la seva plantilla o que la quota mínima de reserva en les oposicions o altres proves d’accés s’elevi del 5% al 7% en les corporacions locals.

La primera proposta demana la incorporació de persones amb discapacitat a les llistes electorals, “ja que reuneixen també els mèrits necessaris”. L’accessibilitat continua sent una assignatura pendent, “encara que s’ha fet molt, sobretot en l’urbanisme públic, però encara hi ha alguna deficiència", ha comentat Bendicho. En concret, lamenten que les persones amb discapacitat no disposin de bonificacions en el transport públic. “Només les persones amb una discapacitat reconeguda del 65% disposen dels mateixos descomptes que les persones jubilades, però hi ha persones amb una discapacitat del 40% i amb mobilitat reduïda que han d’utilitzar l’autobús cada dia, per exemple”, ha lamentat el responsable del Grup Accessibilitat d’Aspid, Antoni Montardit. Demanen també que un 3% dels habitatges de protecció oficial i promoció pública siguin accessibles i es destinin a persones problemes de mobilitat o comunicació.

L'entitat també reclama mesures específiques per millorar l'accés del col·lectiu a les noves tecnologies, així com més beneficis fiscals per a les persones amb discapacitat en els impostos i taxes que gestiona el municipi, així com la creació d'un fons de reserva, integrat per almenys el 5% del pressupost municipal, per a les persones en risc d'exclusió social. Pel que fa a la cultura, demanen l’accés a tots els esdeveniments culturals, d’oci i esportius i que puguin accedir de forma normalitzada, entre moltes d'altres mesures més.

Les dinou propostes seran entregades a tots els partits polítics de la ciutat i als ajuntaments d’algunes poblacions per “fer una societat més justa i igualitària per tothom”. L’entitat demana que si alguna de les propostes els interessa, “que ens ho facin saber per poder col·laborar”, ha explicat Bendicho aquest matí. Totes les propostes es basen en la Convenció de Nacions Unides (2006) sobre els drets de les persones amb discapacitat i fan referència a la inclusió laboral, l’accessibilitat en la mobilitat i les noves tecnologies, el benestar social, la cultura, l’oci i l’esport, la igualtat de gènere i la imatge social del col·lectiu. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat