Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Investigadors de la UdL i l'IRB descobreixen els mecanismes per reparar els cromosomes malmesos que ajudarien a evitar el càncer

Els resultats s’han publicat a la revista internacional 'PLOS Biology'

UdL,IRB,càncer,
Grup de Cicle Cel·lular de la Universitat de Lleida. (Foto: UdL)
Investigadors del grup de Cicle Cel·lular de la Universitat de Lleida (UdL) i l'Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) han descobert com funcionen les petites màquines moleculars que senyalitzen i reparen els cromosomes malmesos, un procés que pot tenir futures aplicacions en àmbits com el tractament del càncer. 


La investigació, en la qual han col·laborat la Universitat Autònoma de Barcelona i el departament de Genètica i Radiació Oncològica de la Universitat de Rotterdam s'ha centrat en l'activació dels enzims encarregats d'enganxar una proteïna molt petita anomenada SUMO amb altres proteïnes reparadores que eliminen els danys al genoma. "Els anys, l’exposició a radiacions com la llum del sol o els molts productes químics als quals estem contínuament exposats poden malmetre els nostres cromosomes. Si no es repara bé el dany, les cèl·lules es fan velles, moren o, pitjor encara, poden acabar generant un tumor", explica el professor de la Facultat de Medicina de la UdL, Jordi Torres Rosell. Els resultats s’han publicat a la revista internacional PLOS Biology.

La recerca ha demostrat que una ligasa de SUMO anomenada Mms21 necessita unir-se al complex de proteïnes Smc5/6 per tal de conservar el genoma de les cèl·lules en bon estat,  tot eliminant unions no desitjades entre cromosomes diferents com les que es detecten en cèl·lules canceroses. Mms21 i Smc5/6 promouen l'eliminació d'aquestes unions, participant en un tipus concret de reparació de cromosomes. Tot plegat fa més eficaç la reparació dels cromosomes, allargant la vida de les cèl·lules i evitant l'aparició de cèl·lules tumorals.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat