Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Investigadors de la UdL defensen els telèfons mòbils per fer mesuraments forestals

El seu ús permetria estalviar el cost dels aparells professionals, valorats entre 800 i 1.800 euros

ETSEA, estudi, Antonio Villasante, Cristina Fernández, dasometria
Els professors de l'ETSEA Villasante i Fernández, comparant els dispositius. (Foto: Universitat de Lleida)
Els smartphones són vàlids per a la gestió forestal gràcies a les aplicacions que permeten fer mesuraments d'alçada, estalviant els diners que costen els aparells professionals (entre 800 i 1.800 euros). Aquesta és la conclusió de dos professors de Dasometria de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la Universitat de Lleida (UdL). Antonio Villasante i Cristina Fernández han publicat la seva anàlisi a la revista forestal finlandesa Silva Fennica, una de les més importants d'Europa en aquest àmbit científic. Ara es plantegen crear una aplicació que permeti obtenir mesures de qualitat per al sector forestal.


L'estudi s'ha centrat en comparar les dades obtingudes a distància fixa, d'una banda amb dos telèfons mòbils -un de gamma baixa i un altre de gamma alta- i de l'altra amb aparells professionals, analògics i digitals; en total, 360 registres. En el cas dels smartphones, utilitzen l'acceleròmetre per calcular alçades a partir de l'angle d'inclinació. Amb l'alçada i el diàmetre es pot calcular després el volum de fusta.

Els primers resultats indicaven que els telèfons cometen més errors que els aparells professionals, superant els límits permissibles de qualitat. Però un cop calibrats, "la correcció és instantània i els resultats s'igualen amb els obtinguts amb els hipsòmetres professionals", explica Villasante.

Els telèfons mòbils serien vàlids per fer "petits seguiments de la gestió forestal de muntanyes particulars, inventaris forestals a països en vies de desenvolupament i pràctiques en les escoles d'enginyeria forestal", asseguren els professors de l'ETSEA que signen l'estudi. Antonio Villasante i Cristina Fernández estudien ara la presa de mesures amb una tablet i volen desenvolupar una nova aplicació per obtenir mesures de qualitat en l'àmbit forestal. Actualment es troben en la fase de recerca de tècnics informàtics per establir col·laboracions en aquesta línia.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat