Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Quan la gasificació sí que és incineració

L’última setmana de juliol, el Xavier Flotats, professor emèrit d’Enginyeria Ambiental de La universitat Politècnica de Catalunya, publicava un article d’opinió a diferents mitjans, titulat, (Per què en diuen incineració si és gasificació?).

Amb el Xavier Flotats, he de dir abans de tot que ens uneix una certa amistat des que va venir a treballar a la UdL. En aquell moment a l’igual que jo era membre d’una entitat ecologista. Tenia gran interès en l’estudi per mitigar l’impacte de les dejeccions ramaderes i altres residus orgànics i la recerca vers a la gasificació, com energia renovable, temes ambientals que sempre m’han interessat sobre el qual el Xavier Flotats s’ha convertit, en un dels millors dels nostres experts.
 
Dit això, el que no pot dir el Xavier Flotats, ni ningú són opinions irrefutables, des de la seva posició científica respecte al terme, incineració i gasificació.
 
Resta legalment i inequívocament acreditat que l’activitat que en aquest cas, concret de gasificació de residus que es pretén instal·lar a Tracjusa, si que és incineració, no pas perquè ho diguin els ecologistes, sinó perquè ho diu la normativa vigent en l’àmbit europeu, definida per l’equip de científics que assessoren a la Comissió Europea en el àmbit de la incineració.
 
El que estableix la directiva europea 2010/75/UE a l’article 3 indica : “instal·lació d’incineració de residus: és qualsevol unitat tècnica o equip, fixe o mòbil, dedicat al tractament tèrmic dels residus amb o sense recuperació del calor produït per la combustió, mitjançant la incineració per oxidació de residus, així com altres processos de tractament tèrmic com la piròlisis, la gasificaciói procés de plasma si les substàncies resultants del tractament s’incineren a continuació.
 
Per tant, com les substàncies resultants que és el gas de síntesi, que es produeix en la gasificació, és combustionat per la producció d’energia elèctrica o calorífica, la normativa ho considera incineració, i és en aquesta combustió del gas produït pels residus urbans d’una composició molt heterogènia, quant es produeixen emissions de gasos, partícules i compostos altament contaminants com les dioxines i furans, considerats cancerígens per la pròpia OMS, i on la proposta d’autorització provisional del Departament de Territori, exigeix a instal·lar al poble més afectat, Puiggròs per la proximitat i direcció dels vents, una estació de detecció d’aquests compostos tan contaminants.     
 
El mateix Reglament d'emissions industrials aprovat en el RD 815/2013, de 18 d'octubre, que transposa la Directiva Europea exposada, conclou i defineix quins processos s’han de considerar incineració, en els mateixos i exactes termes que la Directiva. 
 
Per tant, no és cert com diu al seu article el Xavier Flotats de forma textual a l’afirmar ” Que deu motivar als promotors de la campanya, (referint-se a la plataforma contraria al projecte de la nova Tracjusa) a usar el terme (incineració) si resulta que el que es farà és ( gasificació)
 
El que motiva a la plataforma contrària al projecte de la nova Tracjusa a utilitzar el terme incineració, ras, clar i concís, és dir simplement la veritat en base al que estipula la Llei, simplement això dir la veritat, que lamentablement, el Xavier Flotats no diu, simplement això que ja és molt.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fem escola

Se7opinions

Publicitat
Publicitat