Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La natura ens ha d'importar

El director general de la WWF Internacional, Marco Lambertini, el 26 de març d’enguany, va publicar un article extens i profund sobre la necessitat de protegir la natura perquè l’estem perdent a un ritme molt accelerat. Tot seguit us en faig cinc cèntims.

La pèrdua de la natura

El nostre planeta està en alerta. Les proves de la seua destrucció són aclaparadores. Només en l’últim any, hem vist ones de calor mortals al Japó, huracans devastadors als EUA, sequeres rècord a Ciutat del Cap i incendis forestals a l’Àrtic, per citar només alguns exemples.

L'octubre de l'any passat, un informe científic de l'ONU va advertir que el món té un màxim de 12 anys per evitar una catàstrofe climàtica mai vista i de danys irreversibles.

El canvi climàtic continua sent un gran repte; però, ara, una altra amenaça urgent demana la nostra atenció: la pèrdua de la natura. Aquestes dues amenaces combinades exigeixen que actuem ja. Som la primera generació que admet que estem destruint el món. I podríem ser l'última que pogués fer-hi alguna cosa.

Utilitzem els recursos del planeta més ràpid del que la natura és capaç de regenerar. I això posa en perill el futur de la humanitat. L’abundància poblacional de mamífers, aus, rèptils, amfibis i peixos ha caigut, de mitjana, un 60% des del 1970. Això és perquè la gent està destruint hàbitats i crea més residus del que el nostre planeta pot assumir. Estem eliminant la vida a la Terra i ens apropem ràpidament a un punt de no retorn.

La natura importa

No sols tenim la responsabilitat moral de viure en harmonia amb la natura, sinó que és de vital importància per a la vida diària de tothom, ja que sustenta la nostra prosperitat i el desenvolupament econòmic. Però, què ens dóna exactament la natura? Sovint, la ciutadania dona per descomptats els serveis ecosistèmics: l’aire que respirem, l’aigua que bevem i els aliments que mengem. Tot plegat depèn de la natura i la biodiversitat. Però, altres serveis són menys evidents: els oceans i els esculls de corall proporcionen menjar i mitjans de vida a centenars de milions de persones. Els boscos netegen l'aire, regulen el clima local i retenen aigua per als rius. Els sòls sans són claus per als conreus. Les muntanyes i les glaceres són fonts importants d’aigua per als rius. Cada vegada més, la fragilitat dels ecosistemes planteja grans riscos a l’estabilitat social i econòmica. Simplement, la natura és la base d’una societat sana, d’una economia justa per a tothom i de la seguretat global.

La natura també està vinculada al nostre benestar. Viure-hi en contacte redueix la ira, la por i l'estrès i augmenta els sentiments positius. Poder accedir-hi, ens fa sentir millor emocionalment i contribueix al benestar físic.

Tot i que es podria dir que la natura no té preu, els serveis ecosistèmics tenen un valor estimat de 125 bilions de dòlars anuals, uns dos terços més que el PIB global. Per tant, necessitem estar a prop de la natura. 

Manca de consciència ecològica

Però, actualment, hi ha poques persones que entenen la importància vital de la natura i les enormes amenaces que pateix. Les investigacions de la WWF mostren que només el 40% de les persones associen els beneficis de la biodiversitat i la natura amb les necessitats de la vida, com ara menjar, disposar d’aigua i aire fresc.

La majoria de persones donen per assegurats aquests dons. Per a altres, la natura se sent llunyana i irrellevant per a les seues vides. Milions de persones que viuen en megaciutats només poden experimentar la natura en una pantalla, la qual els manté desconnectats de l’entorn i en la ignorància del que manté les seues vides.

Tenim les solucions a l’abast

El que necessitem és una resposta, basada en una nova narrativa que reconegui com els sistemes naturals sans són indispensables per a una societat sana. Necessitem uns objectius globals de conservació del medi ambient que uneixin el món entorn compromisos concrets de països, empreses i individus perquè el desenvolupament humà no contribueixi a la pèrdua de la natura i al canvi climàtic. Podem ser més intel·ligents a l’hora d’explotar els oceans, l’aigua dolça o la terra, i de produir energia, aliments i altres recursos, deixant una petjada ecològica més reduïda. Tenim el coneixement, la tecnologia i la capacitat per avançar cap a un futur millor per a les persones i la natura.  Ara és el moment d’aplicar aquestes solucions per assegurar que tothom tingui una vida digna sense destruir la natura.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fem escola

Se7opinions

Publicitat
Publicitat