Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La Universitat de Lleida podrà oferir graus de tres anys a partir del curs 2016-2017

El Govern central va aprovar ahir un reial decret que flexibilitza la durada dels estudis universitaris

Rectorat, Universitat de Lleida
Imatge de l'edifici del rectorat de la Universitat de Lleida. (Foto: Arxiu)
El Consell de Ministres va aprovar aquest divendres un reial decret que permetrà a les universitats oferir graus de tres anys i màsters de dos (3+2). El model obligatori actual, amb el Pla Bolonya, eren quatre anys de grau i almenys un de màster. D’aquesta manera, la Universitat de Lleida podrà oferir als seus alumnes graus d'entre 180 crèdits i 240 crèdits (fins ara, 240 crèdits n’era el mínim).


La Generalitat avala la reforma

El secretari d'Universitats i Investigació de la Generalitat, Antoni Castellà, va veure amb bons ulls la nova normativa i va indicar que, tot i que el pròxim curs ja es podrà oferir graus de 180 crèdits com a prova pilot, l’aplicació efectiva es farà el curs 2016-2017. Un canvi que “suposarà una major autonomia per al sistema català”, que s’equipara amb Europa i podrà decidir com articula l’oferta de titulacions. Durant aquest any, els rectors de les universitats catalanes i la Secretaria d'Universitats i Recerca analitzaran diferents models per decidir en quins casos es flexibilitza i es canvia la durada dels graus. 

Segons Castellà, l'aprovació del decret estatal no suposarà un canvi de sistema cap a l’anomenat 3+2, sinó que conviuran els graus de tres i quatre anys, amb màsters d'1 i 2 anys.

Encariment dels estudis

El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, va exposar que la mesura suposaria un estalvi a les famílies de fins a 150 milions d’euros (càlcul que va extreure de la reducció de les taxes de quatre a tres anys). Tot i això, el ministre no va calcular l’encariment que pot suposar els dos anys de màster, ja que el preu dels crèdits acostuma a ser tres vegades superior en comparació als graus.

Professors i alumnat alerten que el canvi provocarà un encariment dels estudis, ja que amb els màsters es disparen els preus. Segons el sindicat d'estudiants, la implantació del reial decret suposa l'eliminació de carreres, l'acomiadament de professorat i la devaluació del títol de grau, a més de costos inassolibles per a la majoria d'estudiants.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat