Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Mollerussa, a cor obert

Les obres de reforma del nucli urbà han convertit el centre de la capital del Pla d’Urgell en una zona d’ús exclusiu per a vianants

Mollerussa
Aquest és el nou aspecte de la plaça de l’Ajuntament després de la reforma del centre de Mollerussa. (Foto: Santi Iglesias)

L’activitat econòmica principal de Mollerussa, com la de la resta de pobles del Pla d’Urgell, era l’agricultura i l’aprofitament de les pastures, però el segle XIX va ser una època de canvis que marcaria per sempre la història de la vila. L’arribada del ferrocarril, el 1861, juntament amb l’aigua de reg del canal d’Urgell i el fet que Mollerusa fos escollida seu administrativa de l’empresa que gestionava el canal van donar lloc a una sèrie de novetats que culminaria a finals de segle amb la instal·lació de la fàbrica de paper La Forestal de Urgel, que va esdevenir un reclam. En pocs anys creixeria el nombre d’habitants, el sector serveis substituiria l’agricultura com a activitat principal i naixerien ateneus i agrupacions culturals com L’Amistat, l’any 1905, famosa pel Concurs de Vestits de Paper, que se celebra des del 1964. La Fira de Sant Josep, que s’iniciava el 1872, s’aniria convertint a poc a poc en un referent fins a erigir-se en una de les fires agrícoles més importants de Catalunya. Finalment, el 1973 s’atorgaria a Mollerussa el títol de ciutat.En l’actualitat, amb més de 15.000 habitants, Mollerussa és la capital del Pla d’Urgell, comarca que comprèn setze municipis i dos agregats. A més, és una de les ciutats principals de la demarcació, amb una economia forta en el sector serveis i en la indústria agrícola i ramadera.

Un cor nou

Mollerussa iniciava a finals de maig del 2018 un ambiciós projecte d’urbanització de les places i dels carrers del centre amb un pressupost de 2,2 milions d’euros, que donava els seus fruits sis mesos després amb una millora substancial del cor de la ciutat en benefici de la ciutadania i, també, del turisme. I és que la prohibició de circular en vehicle a les places Manuel Bertrand, Pla d’Urgell, Major i de l’Ajuntament, entre d’altres, ha atorgat una prioritat absoluta als vianants, que han vist incrementada la seva qualitat de vida.

Entre els trets més significatius d’aquesta reforma destaca una font lluminosa amb brolladors que llueix a la plaça de l’Ajuntament i que dobla en extensió la que hi havia anteriorment.

La tria d’un paviment de nova generació imprimeix un caràcter singular a la zona i n’ha millorat la imatge, igual que la il·luminació, que també inclou punts de llum decoratius a terra, i l’aplicació del concepte smart city amb el disseny d’espais wifi.

D’altra banda, durant les obres es va descobrir un antic pou situat a la plaça Manuel Bertrand que ara és visible, està cobert per un vidre i té un enllumenat especial.

Així, Mollerussa ha obert el seu cor a tothom, tant als de dins com als de fora. I com batega!

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat