Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La dignitat de tenir una feina i la complexitat de buscar-la

Dolors Regué

Tenir una feina estable i anar a treballar cada dia, moltes vegades ens porta a oblidar-nos de la dignitat i la pau que això comporta per una persona.Cal tenir en compte que l’angoixa que provoca estar a l’atur, amb la consegüent baixada de l’autoestima i dels recursos econòmics de què es disposa, lligats amb la sensació d’inseguretat, poden augmentar el risc de tenir problemes de salut i psicològics si es perllonguen en el temps.

Segons la teoria de Maslow hi ha una jerarquia en les necessitats humanes i així que hom satisfà les necessitats més bàsiques, com poden ésser les fisiològiques i de seguretat, els éssers humans desenvolupen necessitats i desitjos més elevats com els socials, els de reconeixement i els d’autorealització. Tenir una ocupació estable dóna seguretat i confiança en un mateix, facilita el desenvolupament de les relacions socials, així com la creativitat i altres habilitats.

Hores d’ara queden lluny els dies d’abans de la crisis econòmica en què el poder adquisitiu de les famílies era molt més elevat i es podien permetre despeses o inversions hores d’ara impensables. Avui en dia, encara que la taxa d’atur ha baixat, la precarietat laboral i les dificultats d’arribar a final de mes encara són molt freqüents en la nostra societat.

Les noves tecnologies han comportat molts canvis en les empreses i en la manera de fer les coses de la nostra vida diària. Demanar hora al metge, fer alguna gestió amb l’administració pública, treure diners del banc, comprar determinats productes i buscar feina requereixen uns coneixements mínims de les eines informàtiques. 

A l’hora de buscar feina cal tenir en compte que actualment la majoria de les empreses tenen una web on publiquen una gran quantitat d’informació, tan sobre els seus productes com sobre la seva cultura o valors, i gairebé totes tenen una bústia de “treballa amb nosaltres” o bé un correu electrònic per posar-se en contacte amb elles que faciliten tan que es puguin fer autocandidatures com que es puguin afrontar els seus processos selectius.  

Per altra banda, una immensitat de portats públics i privats per la recerca de feina han envaït el mercat i algunes persones de la nostra societat han quedat marginats en el seu afany de trobar feina. I encara que no és l’única manera, els sistemes tradicionals encara funcionen, també s’ha produït una fractura digital en aquest sector.

Entre el portals generalistes, els especialitzats, els que abracen diferents zones geogràfiques, les xarxes socials, els currículums de disseny, els vídeo currículums, les entrevistes per competències, les dinàmiques de grups, els perfils professionals, etc, la recerca de feina ha agafat tanta complexitat que de vegades fins i tot podem tenir la necessitat de consultar un especialista en aquest camp.

Si per algun motiu la nostra vida es trasbalsa, perquè l’empresa on treballeu us ha considerat prescindibles o senzillament perquè és la primera vegada que busqueu feina, el Servei d’Ocupació de Catalunya, amb les seves Oficines de treball i les Aules Actives, ofereix un bon servei d’orientació laboral que val la pena tenir en compte. També podem trobar aquest servei en alguns ajuntaments grans i en diferents institucions públiques o privades.

Conèixer el mercat de treball que ens envolta, procurar estar ben informats del que passa al nostre entorn, estar actualitzats en el nostre sector, tenir un bon domini de les eines informàtiques, el coneixement d’idiomes, així com la nostra motivació, tenacitat i autoestima de ben segur seran claus per a sortir el més aviat possible d’aquesta situació no desitjada i trobar una feina estable.  

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat