Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El sindicat JARC-COAG demana més pressupost per a Agricultura i que s'inverteixi més en estructures de producció i competivitat

El sindicat demana un major esforç per agilitzar el pagament dels ajuts, ja que el sector "no pot actuar com a financera de la Generalitat"

pomes, proximitat, Qêviris, Lleida, alimentació
La crisi de preus afecta especialment el sector de la fruita dolça. (Foto: Dani Martínez)
JARC-COAG considera que el pressupost del Departament d'Agricultura per al 2015 és "clarament insuficient i no dóna prou suport a les estructures agràries productives", les quals, segons el president del sindicat, Francesc Boronat, són "el motor del sector, generadores d'ocupació i activitat vinculada".

L’organització agrària esmenta que el pressupost global consolida la retallada del 41% dels darrers anys. "Aquest només s’incrementa un 0,7% respecte de l’any 2014, situant-se en 317 milions d'euros i mantenint-se lluny de les necessitats i els reptes del sector". També els preocupa que només representi un 1,3% dels comptes de la Generalitat de Catalunya, "mostrant el poc pes que el Govern dóna al sector, malgrat sovint s'omple la boca amb la seva importància".
 
A JARC-COAG li preocupa especialment que la partida destinada a la modernització de les estructures agràries disminueix, passant de 26 milions d'euros el 2014 a 22 milions d'euros. Consideren que es tracta d'un fet particularment significatiu en un any que s’ha d’iniciar el nou Programa de Desenvolupament Rural, que compta amb una menor aportació de l’Estat espanyol (un 75% menys), tal com JARC-COAG va denunciar.
 
Enguany es preveuen que els ajuts a la incorporació de joves o els plans de millora per a les explotacions siguin "especialment concorreguts", tenint en compte que en anys anteriors, per manca de pressupost, "aquestes línies han estat clarament insuficients per cobrir les necessitats del sector". El 2012 es van denegar 440 plans de millora per manca de pressupost, el 2013 es calcula que van ser uns 1.000 i el 2014 ja no es van convocar. El 2014 s’estima que només es van aprovar unes 20 incorporacions de joves i, "per tant, la convocatòria d'enguany hauria d’estar millor dotada econòmicament, tenint en compte que el DAAM ha de treballar seriosament per reduir el període transcorregut entre l’aprovació d’un ajut i el pagament, ja que el sector no pot actuar com a "financera" de la Generalitat".

D’altra banda, JARC_COAG destaca que el pressupost de 2015 posa de manifest l’aposta del DAAM per programes en l’àmbit de la protecció i conservació del medi natural i la biodiversitat (amb un augment d’uns 4 milions d'euros) o la diversificació econòmica i qualitat de vida al món rural (amb un increment d’uns 6 milions d'euros). Des de JARC-COAG no posen en dubte la importància d’aquests aspectes, però en un marc pressupostari limitat, consideren que "és imprescindible que s’inverteixi més en les estructures productives, la seva modernització i competitivitat i l’adequació a marcs normatius canviants i cada cop més restrictius".
 
Finalment, el president de JARC-COAG coincideix amb el màxim representant del DAAM en el fet que no vol un model d'Agricultura depenent d’ajuts, per tant, destaca que "cal treballar seriosament, cada administració en les seves competències, per evitar la venda a pèrdues i aconseguir que pagesos i ramaders es puguin guanyar la vida amb la seva activitat". 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat