Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Quan l'amor pels animals traspassa fronteres

La protectora lleidatana Amics dels Animals i l'associació Tierhilfe Òdena, de Bonn, treballen de la mà buscant noves llars per als gossos abandonats

gossos
Gràcies a aquesta iniciativa, cada mes troben una mitjana de quatre noves llars a Alemanya per als seus gossos. (Foto: Arxiu)
Segons un estudi de l’Observatori de la Fundació Affinity, el 2014 a Espanya s’abandonava un gos cada tres minuts. L’any passat les coses no van millorar massa: 104.447 gossos i 33.335 gats van ser abandonats durant el 2016.

Amb unes xifres tan alarmants com aquestes i sense cap tipus d'indici que s'estiguin prenent mesures al respecte d'això en un futur immediat, algunes protectores, que acostumen a estar desbordades, han trobat en associacions amigues dels animals d'altres països europeus una gran ajuda.

A Alemanya, la situació en relació amb els animals de companyia és gairebé antagònica a la de l'Estat espanyol. Per començar, existeix una taxa que totes les famílies amb gossos han de pagar i que incrementa si en tenen més d'un. A més, tal com ens explica l'Olga, voluntària de la protectora Amics dels Animals del Segrià, "allà la conscienciació individual és molt diferent, i els gossos, per exemple, entren als bars i als restaurants amb normalitat", fet que demostra que "són un membre més de la família", afegeix. Aquí, tot i que també hi ha moltíssimes persones que consideren els seus animals de companyia part de la seva família, també "n'hi ha d'altres que els maltracten o els utilitzen com a alarma a les torres" i, tal com diuen les xifres, "els abandonen".

Així doncs, davant de l'escassa necessitat de protectores però tenint en compte l'elevada demanda de famílies que volen acollir animals de companyia, a Alemanya, com a d'altres països de la Unió Europea, existeixen moltes associacions que ajuden a fer de pont entre les famílies d'allà i les protectores d'aquí. Tierhilfe Òdena n'és una. L'associació, ens explica la Inés, una de les seves voluntàries que es troba de visita a la protectora lleidatana, va néixer fa deu anys i està íntegrament constituïda per voluntaris que, com en el cas de la protectora lleidatana, dediquen el seu temps lliure a allò que més estimen: els animals.

Tierhilfe Òdena i Amics dels Animals del Segrià fa quatre anys que treballen de la mà per trobar llars on els gossos tinguin una vida feliç. "Ens ajuden moltíssim, sobretot amb les adopcions de gossos adults", diu l'Olga. Abans que comencessin a treballar amb ells, tenien molts gossos que portaven allí gairebé tota la seva vida, i gràcies a ells "avui dia només en queden tres, la resta són cadellets", afirma. 

El procés, però, no és simple. Tierhilfe Òdena s'encarrega de mostrar a la seva web els animals de la protectora lleidatana. Quan una família s'interessa per algun i es posa en contacte amb ells, primer de tot han d'omplir un formulari. En cas que la família "superi" aquest primer tràmit, algun dels voluntaris visitarà la seva casa per veure si l'entorn és digne de les mascotes. Només quan els voluntaris estiguin completament segurs que els gossos seran considerats un membre més de la família, s'iniciaran els tràmits corresponents, com les vacunes que es demanen quan els gossos viatgen o el TRACES, certificat que els permet traslladar-los a l'estranger. 

Quan l'associació dona el vistiplau a aquestes famílies, voluntaris com la Inés vénen fins a Lleida per conèixer els gossos. "L'Olga ens passa les seves mides i ens descriu més o menys el caràcter de cadascun, però només estant amb ells una estona pots fer-te una idea real de com són," explica la Inés, que aquest cop ha vingut aprofitant les vacances que tenia a la feina.

Un cop tot en regla, els gossos inicien el seu viatge cap a una nova llar. "A Alemanya, les famílies adoptants de vegades han de recórrer fins a 400 quilòmetres d'anada i 400 de tornada per recollir el seu gos, ja que durant el transport només es fan tres o quatre parades", ens explica l'Olga, fascinada per la implicació de les famílies i dels voluntaris de les associacions com la Inés. Gairebé emocionada, ens explica que fins i tot anys després algunes famílies encara li envien fotografies dels gossos a través de Facebook o WhatsApp i li expliquen com estan. La Inés afegeix que enguany, per celebrar els deu anys de vida de l'associació, van fer una festa on van poder assistir tant els voluntaris de la protectora lleidatana com els adoptants. "L'any passat també ho vam fer i va ser molt emocionant", afirmen ambdues.

Amb una abraçada i un gran somriure, l'Olga i la Inés s'acomiaden fins a la propera. El seu amor pels animals ha forjat entre elles una gran amistat que, com els seus gossets, traspassa fronteres. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Sorigué es planta a Madrid

Publicitat
Publicitat