Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Experts de la Universitat de Lleida identifiquen una altra obra inèdita de Sorolla

Es tracta d'un paisatge dels inicis de la carrera artística del pintor valencià

CAEM, Universitat de Lleida
Imatge de les instal·lacions del Centre d'Art d'Època Moderna de Lleida. (Foto: Universitat de Lleida)
El Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida ha identificat una altra peça inèdita del pintor valencià Joaquín Sorolla (1863-1923). Es tracta d'una pintura a l'oli sobre taula de petit format que ens mostra un paisatge valencià. Els tècnics creuen que l’obra, executada segurament del natural amb una tècnica molt depurada, hauria estat realitzada en els inicis de la seva carrera artística, concretament el 1881.

Els exàmens basats en diferents radiacions electromagnètiques, com ara la llum blanca, la ultraviolada, la infraroja i els raigs X han permès a l'equip del CAEM aproximar-se al procés de creació pictòrica de l'obra, confirmant els paral·lelismes tècnics i estilístics entre aquesta pintura i el corpus de Joaquín Sorolla. La radiografia, a més, ha posat en evidència la presència d'una pintura subjacent, en la qual s’intueix la representació d’un personatge.

Tot i que no es disposa de documentació sobre la creació d'aquesta peça, els investigadors del CAEM han pres com a referència la signatura per datar-la. Aquesta es correspon amb les rúbriques de la primera època de Sorolla i s'intueix, així mateix, un "81", per la qual cosa han considerat que va ser executada al 1881. En aquest moment, Sorolla es trobava en els inicis de la seva carrera artística.

Ara fa dos anys, els experts del CAEM també van treure a la llum una altra obra del pintor valencià, el quadre titulat Estudi de Crist, que havia estat realitzada durant els primers anys de formació de l'artista.

En aquesta ocasió, els investigadors, així com Blanca Pons Sorolla, besnéta del pintor i experta en la seva obra, remarquen l'excepcionalitat d'aquesta pintura, "ja que se'n conserven molt poques d'aquesta època tan primerenca acabades i amb aquesta qualitat".

Els propietaris de l'obra, que la van adquirir com a anònima en una subhasta on line, van encarregar el 2014 l'estudi al CAEM per tal de determinar-ne l'autoria.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat