Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Sort inaugura "Perseguits i salvats"

La mostra es va estrenar al juny a l’Espace du Judaisme de Tolosa i viatjarà al desembre a Tel Aviv

Joan Reñé, Perseguits i salvats, Sort
Reñé, durant la presentació d'aquest dijous. (Foto: Diputació de Lleida)
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, acompanyat per Carlos Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, i alcaldes i regidors de la comarca ha inaugurat aquest dijous a Sort l’exposició itinerant "Perseguits i Salvats. No volien que existíssim".

Reñé ha destacat que la mostra posa en valor la solidaritat entre els pobles per sobre de la barbàrie i que és, per damunt de tot, un projecte humà i moral que recorda aquelles persones que van poder salvar la vida gràcies a l’actitud de tota aquella “gent senzilla del Pirineu” que, com en el cas de Sort, van arriscar la seva pròpia vida i la de les seves famílies per ajudar els que fugien de la persecució del nazisme i que ho van fer sense esperar res a canvi.

Cal recordar que aquesta mostra es va poder visitar del 6 al 27 de juny a l’Espace du Judaisme de Tolosa, un centre de referència de la cultura jueva, que va acollir l’estrena de l’exposició en la que va ser la primera escala d’una mostra itinerant que viatjarà a Tel Aviv (Israel) el mes de desembre vinent.

La mostra s’emmarca dins el projecte Perseguits i salvats de la Diputació de Lleida, la qual –a través de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, el Patronat de Turisme i amb la col·laboració d’ajuntaments i consells comarcals del territori– té com a principal objectiu recuperar la memòria del pas pel Pirineu lleidatà de milers de jueus que fugien de la persecució nazi durant la Segona Guerra Mundial, a la vegada que vol ser un homenatge a la gent anònima i compromesa i un reconeixement a la solidaritat entre dos pobles, el jueu i el català, amb moltes concomitàncies històriques i socioculturals.

El projecte ha permès recuperar i senyalitzar les rutes d’evasió dels refugiats jueus a través del Pirineu de Lleida durant la Segona Guerra Mundial. Es tracta de quatre rutes senyalitzades que transcorren per les comarques de la Val d’Aran i l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya.

En el cas de Sort, tal com ha explicat l’historiador Josep Calvet, es conduïa els evadits detinguts als passos fronterers del Pallars Sobirà i la major part dels que ho havien estat a la Val d’Aran i que estaven en trànsit cap a les presons de Lleida després de passar pel calabós de Vielha. En aquells anys l’única carretera que connectava l’Aran amb Lleida discorria pel port de la Bonaigua i, atès que el trajecte era llarg i durava moltes hores, estava programada una aturada a la capital del Pallars Sobirà, aprofitant que tenia presó.

Concretament, la vila de Sort tenia dues presons, una per a homes i una altra per a dones, ambdues situades a la plaça de Sant Eloi i de reduïdes dimensions. Entre 1939 i 1940 s’ha documentat que van passar per aquesta petita presó almenys 2.660 refugiats. Al seu torn, la presó de dones va acollir entre 1939 i 1944 al voltant de 150 detingudes.

D’altra banda, l’Hotel Pessets va tenir un destacat protagonisme com a lloc d’estada de fugitius jueus durant la Segona Guerra Mundial. Les factures de l’estada eren emeses a nom del consolat holandès a Barcelona i de l’Americant Joint Distribution Committee. Els primers s’ocupaven dels jueus de nacionalitat holandesa i l’Americant Joint, dels originaris de països com Polònia, Alemanya o Àustria, considerades com apàtrides.

La mostra està instal·lada a l’Oficina Comarcal de Turisme del Pallars Sobirà, on es podrà veure durant els mesos de juliol i agost.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat