Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Més de 500 abandonaments d'animals durant el 2014

Les protectores d’animals i la canera municipal continuen amb lluites constants. Les primeres reclamen subvencions a l’Administració per atendre amb garanties els gossos acollits

gos, Protectora d’Animals Lydia Argilés, animals
Un dels gossos de la Protectora d’Animals Lydia Argilés. (Foto: Ares Valdés)
La crisi està disparant el nombre d’animals abandonats. Cada cop hi ha més famílies que deixen de fer-se càrrec del seu animal de companyia perquè no poden mantenir-lo econòmicament, i aquests abandonaments s’incrementen encara més en dates nadalenques. Les associacions animalistes insisteixen en recomanar l’adopció en comptes de la compra en cas que es vulgui augmentar la família amb un de quatre potes. Tot i això, el nombre d’adopcions no creix. La Protectora d’Animals Lydia Argilés calcula que durant el 2014 han acollit 320 gossos i n’han donat en adopció, aproximadament, uns 300, una dada molt semblant a la dels últims anys, la qual s’ha mantingut d’ençà que fa dos anys es va duplicar el nombre d’animals abandonats a Lleida.
 


A banda d’aquests gossos, s’han de comptabilitzar també aquells que arriben a la resta de protectores d’animals de la ciutat i a la canera municipal de Lleida, la qual cosa fa suposar que la xifra sobrepassa els 500 animals sense llar. Segons l’estudi que publica anualment la Fundació Affinity, el 2013 es van registrar 141.000 animals abandonats a tot l’Estat espanyol (108.303 gossos i 33.532 gats). Les dades permeten estimar que, per cada 10.000 habitants, s’abandonen o es perden 23 gossos i 7 gats. L’estudi apunta com a principal causa dels abandonaments els factors econòmics, seguits de les camades, els finals de temporada de caça, la pèrdua de l’interès dels seus propietaris i el mal comportament de l’animal.
 
Augmenten les adopcions a la canera municipal
 
Actualment hi ha 94 gossos a la canera, però és una població molt variable, segons afirmen des de l’Ajuntament, ja que “va a èpoques”. Tot i que el Nadal és una època en què més animals s’abandonen, des de la canera municipal es mostren satisfets amb les 108 adopcions del 2014, ja que suposen una trentena més que en anys anteriors. La Paeria atribueix aquest augment a la bona relació que hi ha amb les protectores, però la Protectora d’Animals Lydia Argilés no pensa el mateix. Cansada d’invertir els seus propis estalvis per mantenir en bones condicions les instal·lacions sense cap ajuda ni subvenció “d’ençà que el Barberà és regidor”, és a dir, des de fa tres anys, denuncia la nul·la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida. Per la seva banda, el regidor de Medi Ambient i Horta, Josep Barberà, explica que actualment no es donen subvencions a les protectores perquè “el pressupost és el que és i tenim prioritats més importants a l’Ajuntament”. Segons explica Barberà, la canera rep una subvenció molt petita per part de la Generalitat “i la resta l’assumeix la Paeria”. En aquesta línia, aclareixen que tots els centres de recollida d’animals legalment constituïts es poden presentar a les convocatòries de subvencions de la Generalitat. 
 
La Lydia Argilés explica que la seva protectora se sustenta gràcies a les aportacions dels voluntaris, a la venda de productes solidaris i a la seva pròpia implicació. “Ara he comprat un terreny de 2.000 metres quadrats perquè els animals puguin córrer”, comenta Argilés. Per aconseguir més capital, fa uns mesos es va organitzar un mercat, en el qual es van recaptar 3.200 euros. “L’Ajuntament diu que ens dóna facilitats, però no és així ja que per donar-nos la llicència pel mercat van tardar quatre mesos”, lamenta Argilés. 
 
A principis del 2014, la Paeria va firmar un conveni amb algunes protectores d’animals, entre elles la dels Amics dels Animals del Segrià, per treballar conjuntament amb l'objectiu de promocionar i col·laborar en l’adopció dels gossos que són recollits a la canera. “Si les protectores veuen que tenim un animal que pot ser adoptat, el vénen a buscar i se l’emporten gratuïtament”, certifica Barberà.
 
La Lydia Argilés assegura que, d’ençà d’aquest conveni, el nombre d’abandonaments que rep ella ha disminuït, “ja que ara els gossos es troben més distribuïts i van a les instal·lacions que els pertoca”. Però afegeix que “això no significa que disminueixi el nombre d’abandonaments”. Tot i així, la Lydia continua fent de relacions públiques. Quan encara no són ni les onze del matí, ja l’han trucat cinc persones explicant-li que s’han trobat un gos i preguntant què han de fer amb ell. Barberà explica que “nosaltres per llei només podem recollir els gossos del terme municipal de Lleida” i afegeix que, “en el marc de la llei, la canera de Lleida ja ho compleix, però hi ha tot un entorn on hi ha una deixadesa dels altres ajuntaments que no han cregut convenient tractar aquest tema”. 
 
Més abandonaments pel seu alt manteniment
 
El Col·legi de Veterinaris de Lleida alerta que l’increment de l’IVA del 21% dels serveis sanitaris ha provocat que molts propietaris no puguin fer front a l’augment del cost que comporta la tinença d’un animal en condicions de salut adequades, ni tampoc als tractaments de malalties cròniques, cirurgies i urgències veterinàries, la qual cosa ha provocat l’increment d’abandonaments d’animals. Per aquest motiu, el Col·legi de Veterinaris de Lleida, juntament amb el Col·legi de Veterinaris de Catalunya, ha iniciat una campanya de recollida de signatures amb el lema “No a la pujada de l’IVA” per demanar una rebaixa de d’aquest impost en els serveis veterinaris, el qual, abans del 2012, era del 8%.
 
Els veterinaris alerten que la no assistència sanitària o la reducció de les visites al veterinari dels animals de companyia suposa un menor control de les malalties que poden ser potencialment transmissibles a l’ésser humà i, a més, un patiment dels propietaris en no poder donar a les mascotes l’atenció sanitària que necessiten. Asseguren també que un estat sanitari precari en els animals de companyia pot desembocar en situacions de risc de zoonosi i en l’increment de malalties.
 
Esterilitzar per prevenir
 
L’esterilització és una estratègia fonamental per prevenir l’abandonament d’animals de companyia. Així ho certifica la Fundació Affinity i ho corrobora la canera municipal. “Un gos ha d’estar esterilitzat perquè és l’única manera d’evitar que hi hagi una proliferació d’animals”, comenta Barberà. Des del consistori insisteixen també que tots els animals han d’estar documentats i dur el xip que els identifiqui. Durant el 2014, la canera ha recuperat 63 gossos que s’havien perdut i que els seus propietaris han pogut recuperar a través del xip. “Si els animals perduts tenen xip, es telefona els amos directament per dir-los que tenen l’animal aquí i el propietari el ve a recollir i es fa càrrec de les despeses que aquest animal hagi pogut ocasionar”, explica el regidor de Medi Ambient, Josep Barberà. Pel que fa a aquells gossos rescatats sense identificar, el protocol d’actuació passa per mantenir-los una vintena de dies a la canera sense posar-los en adopció. “Si ningú no els ha reclamat, nosaltres ja els podem donar en adopció a les persones que ho vulguin o cedir-los a les protectores d’animals que els reclamin”, explica Barberà. 
 
Com adoptar un animal?
 
Si finalment s’ha decidit adoptar un gos, la manera més fàcil és anar a la canera o a les protectores d’animals del territori i elegir el gos amb què has establert un vincle especial. En cas de no poder-se desplaçar, es poden consultar les imatges dels gossos a través de les pàgines web dels centres d’acollida d’animals. La persona interessada es pot posar en contacte amb el centre per assegurar-se que l’animal segueix en adopció i anar-lo a recollir pagant la taxa corresponent. “Sempre que es treu un animal de la canera s’entrega esterilitzat, amb xip, documentat i desparasitat”. En el cas dels animals considerats perillosos, el nou propietari ha d’obtenir una llicència per tenir animals d’aquest tipus. Actualment a la canera municipal hi ha sis gossos potencialment perillosos, que es troben aïllats de la resta d’animals i que no es poden visitar. 
 
A diferència de la canera, la Protectora d’Animals Lydia Argilés treballa amb protectores de França i Alemanya des de fa un any, on hi envia alguns dels seus animals. En el cas de França, els gossos s’envien a una protectora i és aquesta qui els adjudica als nous propietaris. En el cas d’Alemanya, la Lydia Argilés envia directament a les famílies, prèviament concertades, l’animal que vulgui aquella família. 
 
ICV denuncia l’opacitat de la canera
 
Tot i que des de l’Ajuntament asseguren que analitzen estratègies per millorar la tinença responsable d’animals de companyia per tal d’aconseguir augmentar la consciència dels propietaris que els animals han d’estar identificats, censats i esterilitzats i també per promoure l’adopció dels animals que hi ha als Centres d’Acollida d’Animals Abandonats, protectores i grups animalistes no estan contents amb la feina que es realitza des del consistori. Eduard Baches, alcaldable d’ICV Lleida, continua denunciant l’opacitat que existeix a la canera. “Ens hem trobat amb molts problemes i falta de transparència a la canera municipal, on només deixaven accedir de dos en dos demostrant així la falta de transparència i opacitat que existeix”, ha explicat Eduard Baches. El partit dels verds creu que la primera actuació que s’hauria de fer és canviar el nom de “canera”, ja que esdevé “nom de concentració de gossos”, i passar a anomenar-lo com el que és, “un refugi d’animals”. 
 
ICV denuncia també que no existeix un pla de voluntariat per donar sortida als gossos que tenen i que no es poden comprovar les condicions dels animals. Pel que fa als animals qualificats com a perillosos, denuncia que no es poden visitar i que aquests haurien d’estar en custòdia de la Guàrdia Urbana. “D’ençà que Iniciativa va sortir de l’Ajuntament, els animals s’han deixat de la mà de Déu i els acords que s’estableixen amb les protectores no es compleixen”, denuncia Baches.
 
ICV es queixa també de les males condicions en què es troben les àrees d’esbarjo per a gossos, concretament la situada a la plaça Maria Mercè Marçal de Cappont, que és l’únic parc de la ciutat tancat. “Les tanques són petites i els gossos poden saltar, arribar fins a la carretera i provocar un accident”, explica Baches. Per la seva banda, Barberà explica que “estem fent un manteniment de l’àrea i quan ens avisen que hi ha una cosa trencada enviem algú perquè ho arregli”. Afegeix que “tampoc estem contínuament mirant què passa amb cadascun dels gossos i agraïm que el ciutadà ens avisi de les destrosses, perquè és la manera més directa d’intervenir”. 
 
Es calcula que a Espanya hi ha uns 20 milions de mascotes i que el 60% de les llars acull un animal de companyia. La majoria d’aquestes famílies es preocupen pel seu benestar i estat sanitari, però aquells que no tenen la sort de tenir una família i han de viure a les gosseres i protectores se’ls hauria de garantir la mateixa qualitat de vida que a la resta, perquè, com nosaltres, són éssers vius.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La història d'una supervivent

Publicitat
Publicitat