Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El Ple de l'estat de la ciutat enfronta Ros i oposició

PSC, C's, PP i Salmeron tomben la proposta que instava l'Ajuntament de Lleida a penjar al balcó una pancarta per reclamar l'alliberament dels "presos polítics"

Àngel Ros, Ple de l'estat de la ciutat
L'alcalde ha fet balanç de l'actuació municipal durant el seu discurs. (Foto: Ajuntament de Lleida)
El Ple extraordinari de l'Ajuntament de Lleida sobre l'estat de la ciutat s'ha celebrat aquest dimecres i les diferències entre els grups del PDECat-Unió, ERC-Avancem, Crida-CUP i Comú de Lleida i l'equip de govern sobre la gestió municipal, la transparència i l'incompliment de compromisos adquirits pel PSC d'Àngel Ros han estat absolutament protagonistes

En el seu discurs, l'alcalde, Àngel Ros, ha posat en valor la tasca duta a terme per l'equip de govern per tal que la Paeria hagi pogut "garantir els serveis públics i millorar Lleida" en un moment de sortida de la crisi econòmica "malgrat el context polític i les tensions viscudes" aquest darrer any. Després de repassar les principals actuacions municipals del darrer any i les previstes pel que resta de mandat, Ros ha agraït el suport rebut per la regidora Salmeron i pels grups de C's i del PP per tirar endavant projectes de ciutat i els pressupostos. 

El PDECat, ERC, Crida per Lleida-CUP i Comú han estat els més crítics amb la gestió municipal, tant en l'aspecte econòmic com en allò que fa referència als compromisos incomplerts per part de l'equip de govern socialista. Positius i Vega han remarcat que la Paeria necessita permís d'Hisenda per endeutar-se més, davant del deute que acumula, malgrat que la ràtio se situa per sota del 110% (sumant també el de l'EMU i el PCiTAL). Aquestes dues formacions, de la mateixa manera que cupaires i comuns, han carregat contra el projecte de ciutat i les polítiques del govern d'Àngel Ros, però especialment per haver "donat l'esquena" a la "majoria social" de la ciutat favorable a la independència de Catalunya i per no haver col·laborat amb el referèndum de l'1-O. 

Pel que fa als incompliments, el Ple ha aprovat una proposta de resolució d'ERC-Avancem que insta l'equip de govern a complir "en la seva totalitat, i sense reinterpretacions ni modificacions", els acords de les mocions i les propostes de resolució aprovats en els plens o comissions municipals. La iniciativa ha rebut el suport, a banda d'ERC, dels grups del PDECat, Crida-CUP, Comú i PP, mentre PSC, C's i Salmeron s'hi ha pronunciat en contra. 

Davant de les crítiques de manca de transparència dels quatre grups cap al govern municipal, Àngel Ros ha destacat els segells de què disposa la Paeria en aquest àmbit i ha carregat contra el PDECat, ERC-Avancem, Crida-CUP i Comú per les 74 de reclamacions presentades per aquests grups en la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP), a banda de recórrer en algun cas a l'Oficina Antifrau i a la justícia ordinària. "Quatre grups han generat més feina i han fet gastar més recursos públics que tots els 140.000 ciutadans de Lleida", ha manifestat l'alcalde. 

D'altra banda, els vots contraris del PSC, PP, C's i Rosa Mari Salmeron han tombat la proposta de resolució en què el PDECat demanava que l'Ajuntament de Lleida pengés al balcó consistorial una pancarta per reclamar l'alliberament dels "presos polítics" i es comprometés a "no retirar els símbols que es posin a l'espai públic que reclamin la llibertat dels presos o el dret d'autodeterminació". El text també instava la Paeria a manifestar el seu compromís a fer efectiu el mandat de l'1-O i a exigir al Govern de l'Estat l'alliberament dels polítics empresonats i facilitar el retorn d'aquells que es troben a altres països. 

A més, el Ple ha donat llum verda a les tres propostes de resolució de l'equip de govern. En la primera, el PSC reclama al Govern de l'Estat una millora de la mobilitat territorial amb diferents projectes com ara impulsar el desdoblament de l'N-240 entre Lleida i les Borges; l'enllaç de l'A-14 amb l'avinguda de Pinyana; la finalització del Pla de l'estació, i la integració tarifària i la intermodalitat en el servei ferroviari regional de Renfe amb Barcelona o Saragossa. 

Per contra, no ha tirat endavant la proposta del PDECat que reclamava la paralització de l'aprovació inicial del Pla d'Ordenació Urbanística Municipals (POUM), tot i que sí s'ha aprovat el tercer punt del text que insta la Paeria –sempre que el secretari acabi determinant la viabilitat de la petició– a comunicar als propietaris afectats, en un termini no superior als deu dies abans que finalitzi el període per presentar al·legacions, que l'edificabilitat del seu immoble queda en situació de volum disconforme amb el nou POUM. 

Finalment, no han prosperat les dues propostes de resolució per una Lleida més neta i proposant actuacions per afavorir la mobilitat a peu i en bicicleta per la ciutat i tampoc no ho ha fet la plantejada per la Crida-CUP, incloent mesures per reduir la segregació escolar a la ciutat. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat