Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Des de "mala notícia" a "compromís", els líders municipals valoren l'avançament electoral

Les eleccions al Parlament de Catalunya previstes per al 27 de setembre generen opinions contraposades

Artur Mas
Artur Mas, en acció. (Foto: Arxiu)
Els lleidatans seran cridats a les urnes tres cops durant aquest 2015. El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar aquest passat dimecres que convocarà eleccions al Parlament de Catalunya el 27 de setembre. L’anunci arriba després de l’acord amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras. Tots dos es presentaran als comicis amb llistes separades i un full de ruta en comú.  En clau local, la decisió afecta directament el plantejament de les eleccions municipals i els líders dels diferents partits tenen opinions molt diverses sobre l’avançament electoral.


Àngel Ros, actual alcalde de Lleida i president del PSC, considera que “qualsevol avançament electoral és una mala notícia i no és bo per a l’economia ni per a l’ocupació”. Segons Ros, la convocatòria anticipada d’eleccions és “un fracàs del govern que les avança”. L’alcalde de Lleida considera que s’han plantejat unes eleccions en termes estrictament identitaris: “Hem perdut dos anys i ara en perdrem un altre sense afrontar els problemes de país que, tot i que un d’ells és l’ambició nacional, també en tenim de greus en l’àmbit econòmic, social i cultural, i aquests temes han estat fora de l’agenda política”. Sobre les eleccions municipals, Ros es mostra preocupat pels possibles acords entre CiU i ERC i ha exposat que “els ciutadans hauran de veure que els estan plantejant unes eleccions municipals en clau diferent de l’interès de les ciutats i els pobles”.

En una línia similar, la presidenta del Partit Popular a Lleida, Dolors López, ha considerat que “és un error anticipar eleccions perquè produeix inestabilitat” i perquè estan plantejades amb interessos purament partidistes. López argumenta que, amb l’anunci de l’avançament electoral, “en lloc de governar, s’estarà en plena campanya electoral a vuit mesos vista, i la prioritat dels catalans no és la independència”.

D’altra banda, l’alcaldable per CiU a l’Ajuntament de Lleida, Toni Postius, es mostra optimista amb la fixació de la data i el full de ruta, després de la indecisió de les últimes setmanes. Per a Postius, les eleccions municipals “seran molt diferents de les que s’han viscut fins ara, perquè la qüestió nacional incidirà en l’àmbit local”. El convergent argumenta que “no tindria sentit que, davant de les eleccions més transcendentals que afronta Catalunya, l’Ajuntament de Lleida no estigués representat per una majoria sobiranista”. Postius ha fet referència a “l’actitud vacil·lant de Ros” i que, en aquests moments, “no ens podem acoquinar amb el compromís. Lleida, com a capital, vol un nou país, i totes les forces sobiranistes hi hem de treballar”.

Carles Vega també es mostra satisfet amb l’anunci "perquè s’ha desencallat la situació i perquè podem treballar més tranquils en la campanya electoral”. A nivell municipal, Vega valora les llistes separades perquè “no ens sentirem obligats a fer tants pactes com fins ara”.  

El candidat per ICV, Eduard Baches, té sentiments contraposats. Tot i que considera que “sovint no s’ha pogut parlar  de temes realment preocupants per la ciutat perquè el tema sobiranista ha centrat les converses”, se sent decebut perquè les eleccions no se celebrin abans de les municipals: “Quan vam sortir a manifestar-nos el 9 de novembre, esperava poder votar de forma imminent amb unes plebiscitàries”. Baches també agraeix el plantejament de llistes separades, perquè “no és el mateix votar Convergència, que lidera el rànquing de polítiques desiguals, de desnonaments i de llocs de treball precaris, que Esquerres”.

Pau Juvilla, representant de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), també hagués apostat perquè les eleccions es convoquessin el març i no el setembre i valora les llistes separades: “No haguéssim entès una llista conjunta d’un partit que fa retallades”. Des de la CUP mantenen que “el procés electoral no són els partits sinó l’estat civil” i anuncien la constitució d’aquí al setembre d’un “moviment més ampli d’esquerres que aposti perquè la independència aporti aquesta transformació”. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat