Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Front comú del Consell Comarcal i sindicats agraris perquè les Garrigues mantinguin la consideració de zona desfavorida

Els nous criteris europeus deixen de considerar pràcticament tota la comarca zona amb limitacions naturals

Consell Comarcal de les Garrigues
Imatge de la reunió que ha tingut lloc aquest dimecres. (Foto: CC Garrigues)
Aquest dimecres ha tingut lloc al Consell Comarcal de les Garrigues una reunió per abordar la problemàtica de la desaparició de la condició de zona desafavorida que afecta a tots els municipis de la comarca, amb l’excepció de la Pobla de Cèrvoles, que és considerada zona de muntanya.

La reunió ha comptat amb la presència del president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas; el president de la Comissió d'Agricultura del Consell Comarcal, Francesc Josep Esquerda, i representants d'Unió de Pagesos i de JARC, així com els components de la mateixa Comissió d'Agricultura del Consell Comarcal en representació dels diferents grups polítics.

Els nous criteris estableixen que, segons les dades dels anys 2009 a 2013, els municipis de les Garrigues superen les noves limitacions establertes pel que fa a inversions i a activitat econòmica. Així, doncs, aquests municipis deixaran de percebre ajudes directes per hectàrea i també rebran menys puntuacions per optar a altres ajudes agrícoles, com per exemple per a la incorporació de joves agricultors i ajudes a la modernització. 

El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Antoni Villas, ha destacat que “el territori no ha canviat de zona desfavorida a zona natural. Hem d’anar tots a una per sol·licitar una carència d’uns anys per aconseguir que no siguem zona desfavorida”.  Per la seva banda, el president de la Comissió d'Agricultura del Consell Comarcal, Francesc Josep Esquerda, ha afirmat que“no s’han canviat cultius ni filosofia de vida per aquests canvis en la valoració dels criteris, ni tan sols no s’ha implantat el reg del canal Segarra-Garrigues”.

El reglament europeu estableix que els estats membres han de determinar les zones amb limitacions naturals (ZLN) per poder optar a les ajudes en el marc del Programa de Desenvolupament Rural. Aquest programa compensa els agricultors pels costos i les pèrdues d’ingressos que les dificultats físiques i climàtiques específiques d’aquestes zones suposen per a l’activitat agrària. Les zones s’engloben en tres àrees: zones de muntanya, on està inclòs el municipi de  la Pobla de Cèrvoles; zones diferents de les de muntanya amb limitacions naturals significatives, on estaven inclosos els altres municipis de les Garrigues, i d'altres zones amb limitacions específiques.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat