Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La salut mental de les infermeres, més vulnerable que la d’altres professionals sanitaris

Álvaro Vilela Pájaro i Gemma Amat Camats guanyen el XXVI Premi Josep M. Camps i Balagué d’Investigació d’Infermeria

Núria Cuixart, infermeres, salut mental
Núria Cuixart, durant la seva presentació. (Foto: Missatges)
"Una de cada tres infermeres catalanes està en risc de desenvolupar problemes de salut mental”; així ho ha manifestat Lucía Baranda aquest dimecres durant la presentació de les conclusions de l’estudi “Salut, estils de vida i condicions de treball de les infermeres i infermers de Catalunya” en el marc de la VII Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia.

El treball mostra els riscos als quals està exposat un dels col·lectius professionals sanitaris més nombrós, amb més de 50.000 infermeres i infermers treballant majoritàriament en activitat assistencial de l'àmbit públic, concertat, privat i per compte propi.

VII Jornada d'Infermeria i Fisioteràpia

La VII Jornada d'Infermeria i Fisioteràpia ha començat a les 09.30 hores amb la inauguració oficial prèvia a la conferència de la subdirectora d'Investigació i Docència de l'àrea d'Infermeria de l'Hospital Clínic, Adela Zabalegui, que ha parlat sobre "Rol de pràctica avançada". A mig matí s'han fet tallers simultanis sobre "El paper de la patologia respiratòria en l'activitat física", a càrrec de Remi Gontié; "Importància del triangle obesitat-diabetis-sedentarisme. Abordatge des de l'activitat física", per Olga Borao; "Exercici terapèutic i hipertensió arterial: un repte de salut per la nostra societat", per Eric Ropero; "Prevenció de la violència de gènere en atenció primària", per Isabel Goicolea, i "Disseny de projectes competitius en l'àrea de la recerca en fisioteràpia", a càrrec de Juan Carlos Fernández. Tot seguit, a les 13.15 hores, s'ha presentat el llibre dels docents de la FiF-UdL Pilar Jürschik i Miguel Angel Escobar L'estat de salut i la fragilitat de les persones grans de Lleida. L'enquesta FRALLE. Les activitats matinals han acabat amb els resultats de la I Convocatòria d'Ajuts per a Projectes d'Innovació docent de la FIF i el lliurament de la II Convocatòria.

D'altra banda, a la tarda s'ha celebrat la conferència de la degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart, i el degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Manel Domingo, sobre la "Prescripció en Fisioteràpia i Infermeria". A les 16.15 hores Lucía Baranda, investigadora, i Soledad Gallardo, gerent de l'Hospital Comarcal d'Inca, han presentat els estudis "Salut, estils de vida i condicions de treball de les infermeres i infermers de Catalunya" i "Anàlisis de resultats i àmbits de millora" respectivament. En acabar, la infermera M. Àngels Costa ha mostrat els resultats del projecte de recerca que va obtenir la Beca 2017 sobre "Eficacia del Programa de Ejercicios de Otago aplicado de forma grupal versus individual para disminuir la probabilidad de caídas de personas entre 65- 80 años no institucionalizadas en la provincia de Lleida". La recta final de la diada ha inclòs els premis del COILL, tant la 8a Beca al Millor Projecte de Recerca Infermera de Lleida com el XXVI Premi Josep Maria Camps i Balagué d'Investigació Infermera de Lleida. Finalment, s'han lliurat els premis FiF-UdL del 16è Concurs de Fotografia i Millor Comunicació Oral de la Jornada i s'ha fet el reconeixement a les infermeres membres del COILL

SÍ: Prescripció Infermera

La degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart, ha explicat el marc legal en el qual es troben les més de 50.000 infermeres catalanes en relació a la indicació, ús i autorització de dispensació de fàrmac i productes sanitaris per part del col·lectiu infermer i els passos que s'han fet a Catalunya per aconseguir un decret català que reconegui quelcom que les infermeres fan cada dia però que, des de la publicació del Real Decreto 954/2015 a finals de 2016, s'ha convertit en il·legal. "La situació de desemparament legal de les infermeres", explica Cuxart, "ens posa en un problema tant si fem com si no fem, per això és bàsic resoldre la situació a tots nivells, l'estatal i el català, ja que són dues propostes legislatives que no es contravenen». El decret català de la prescripció infermera, anunciat pel Departament de Salut l'estiu de 2017, es troba en tramitació i resta a l'espera del restabliment del Govern de Catalunya.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat