Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Presenten a Lleida el primer diccionari de dones creadores

La Universitat de Lleida ha elaborat l'apartat dedicat a les dones espanyoles

diccionari,dones,UdL,
Portada del diccionari de dones creadores.
La Universitat de Lleida ha acollit aquest divendres la presentació del primer diccionari que glossa les dones creadores de tots els temps i d'arreu del món. L'ha elaborat la professora emèrita a l'Escola Normal Superior de París Béatrice Didier, juntament amb Antoniette Fouque i Mireille Calle-Gruber. 

Es tracta de la primera obra al món que reuneix més de 10.000 dones de tots els continents i segles que, ja sigui per la seva personalitat, per les seves obres o els seus combats, han marcat el seu temps i han obert camins nous en els diferents àmbits de l'activitat humana.

Patrocinat per la UNESCO i editat per Des femmes, aquest diccionari de tres volums de 1.600 pàgines cadascun es divideix en vuit apartats: arts, arts de l'espectacle, geografia i exploració, història, política i economia, literatura i llibres, ciències i tècniques, ciències humanes i, finalment, esports. En una propera versió en línia de l'obra, s'hi inclouran més creadores que, per motius de d'espai de la versió escrita, no apareixen en la publicació en paper.

El diccionari, "que parteix del concepte que creadora és qualsevol dona que realitza una obra, està pensat com a una contribució al patrimoni cultural mundial per donar a conèixer dones que, conegudes o no, individualment o en grup, han fet aportacions molt importants a la història de la humanitat", explica la catedràtica de Filologia Francesa de la UdL, Àngels Santa, que ha estat la responsable de la part dedicada a literates de l'Estat espanyol.

Des del 2008 un equip dirigit per Àngels Santa, del qual n'han format part les també professores de la UdL Carme Figuerola, Cristina Solé, M José Vilalta; les filòlogues Concepció Canut, M. Teresa Lozano, i les traductores Amalia Prat i Marta Martínez Valls, va glossar al voltant d'un centenar d'escriptores entre les quals s'hi troben Montserrat Roig, Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany, Carme Riera o Maria Balbal.

El diccionari es va presentar oficialment fa poc més d'un any a la seu de la UNESCO a París a finals del 2013 i va anar a càrrec de les tres directores de l'obra i l'actriu Catherine Deneuve.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat