Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El MUD, el Festival de les ments obertes

La Seu Vella s'afegeix com a escenari i acollirà el plat fort del certamen: el concert d'Estas Tonne

Antoni Gorges, Àngel Ros, Montse Parra, MUD 2018
Antoni Gorges, Àngel Ros i Montse Parra, durant la presentació del Festival al Restaurant Lola. (Foto: Imma González)
S'acostuma a definir com el Festival de folk modern de les terres de Lleida però a l'Antoni Gorges, el seu creador i director de la companyia discogràfica lleidatana Guerssen Records, li agrada més emprar el concepte open minded folk, i és què el MUD s'erigeix, amb diferència, com un dels festivals més especials del panorama estatal i, probablement, mundial.

El MUD (Festival de Músiques Disperses) va néixer fa dotze anys però, tot i la seva relativa joventut, és un dels festivals més madurs i consolidats del territori. Una de les principals raons d'aquesta consolidació és, sens dubte, la fidelitat a la idea principal del projecte: un Festival petit i proper, alhora que únic, podríem dir, al món. "Precisament el que volem és fugir de la dinàmica de programar cinquanta concerts en un cap de setmana", afirma Gorges.

Aquest dimecres al Festaurant Lola de Lleida, Gorges, juntament amb l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la regidora de Cultura, Montse Parra, han presentat el cartell i les novetats d'aquesta dotzena edició.

Un Festival ple de màgia

Així, doncs, el cap de setmana (llarg) del 8 al 12 de març se'ns presenta com una sort de petites estones màgiques en forma de concerts exclusius. I l'ús d'aquest terme no és pas exagerat: tres dels vuit artistes que conformen el cartell d'enguany han escollit l'escenari del MUD per oferir el primer concert de tota la seva carrera no només a Catalunya, sinó a escala estatal.

El concert d'inauguració, el dia 8 de març, vindrà de la mà de Maria Arnal i Marcel Bagés, un dels duets més sorprenents dels darrers anys dins del panorama musical estatal. Transmissors de la música popular ibèrica als nostres dies, el duet s'encarrega de rescatar oblidats cançoners, a més d'afegir en el repertori noves cançons pròpies que automàticament han passat a esdevenir clàssics d'una música que és folk, però també experimentació i profund sentiment.

La nit del divendres 9 de març el cantautor Ferran Palau presentarà al Cafè del Teatre el seu tercer disc, que curiosament és tot un misteri. Una mostra, doncs, de la confiança cega per part de l'organització del Festival en l'artista.

Seguidament, Mark Fry & Friends, en el seu primer i únic concert a tot Espanya, presentarà, juntament amb altres temes més recents, Dreaming with Alice, un disc que va ser gravat l'any 1972. Quan només tenia 20 anys, el britànic Mark Fry va gravar aquest disc de folk psicodèlic amb aires pastorals i orientals, curiosament a Itàlia, que en el seu moment va passar completament desapercebut. Amb els anys, però, el disc ha assolit l'estatus de disc de culte.

El 10 de març al matí serà el moment dels "concerts íntims" a la botiga-cerveseria Grans Records, que ja van tenir una gran acollida l'edició passada de la mà de Constantine i Pigmy. Alisha Sufit, fundadora del grup Magic Carpet, va editar, també l'any 1972, un disc de folk amb un marcat accent oriental. Des d'aleshores Alisha ha dedicat la seva vida a pintar i, en menor mesura, a seguir component. La seva actuació a Grans Records serà també la seva primera i única actuació a l'Estat espanyol.

La "folktrònica" del gallec Baiuca obrirà la nit de dissabte 10 de març al Cafè del Teatre amb una sonoritat sorprenent, que tant és electrònica com és tradicional, que tant beu del tecno com del folklore gallec, que tant tira de pandeiro i la flauta com d'un sintetitzador o una caixa de ritmes. Després d'aquesta dosi de muñeires postmodernes, el jove cantautor i productor brasiler Zé Vito presentarà Espelho, el seu primer disc en solitari, enregistrat l'any 2016 i que esdevé un agradable viatge a l'interior de Brasil. Serà també la primera vegada de l'artista actuat en tot l'Estat espanyol. 

El discjòquei Diego Armando DJ serà el fil conductor que unirà els concerts entre ells amb el seu repertori basat en música exòtica de procedència, sobretot, africana.

La Seu Vella, un escenari incomparable i internacional

Si l'any passat el plat fort del festival va ser Donovan, el qual fins i tot va aconseguir l'impensable al Cafè del Teatre, què és que algunes persones es quedessin sense poder entrar, aquest any el concert de cloenda no es queda enrere, sinó que a la grandesa de l'artista s'afegeix, també, la grandesa de l'escenari on actuarà. Així, doncs, en l'incomparable marc de la Seu Vella l'ucraïnès Estas Tonne, un guitarrista que el mateix Gorges ha definit com "un dels tres millors guitarristes del món en l'actualitat" ve amb una fusió d'estructura clàssica, tècnica flamenca i arrels gitanes amb sonors llatins i electrònics que, barrejats amb l'espectacularitat del seu escenari, esdevindrà l'eclosió perfecta per tancar el MUD d'enguany.

Àngel Ros ha volgut remarcar que l'organització d'activitats culturals com aquesta en el marc de la Seu Vella són una gran empemta per a la seva projecció internacional.

El concert de Estas Tonne a Lleida serà l'únic que oferirà a Catalunya. Curiosament, a causa d'aquesta exclusivitat, de les 150 entrades que ja s'han venut per aquest concert 50 han estat comprades per gent de França i Anglaterra. És per això que Gorges ha fet un crida als lleidatans perquè comprin les entrades tan aviat com puguin. "Si no el concert s'omplirà de francesos i anglesos", ha bromejat.

Un preludi fet a casa

Tot això serà precedit per concert de presentació del Festival, que tindrà lloc el pròxim dissabte 3 de febrer al Cafè del Teatre de Lleida. En aquesta presentació tindrem l'oportunitat de gaudir de l'actuació d'Arlo, un sextet de Lleida format per músics amb una àmplia carrera musical a les seves espatlles.

Aprofitant l'ocasió que els ha estat brindada pel MUD, els lleidatans presentaran el seu nou disc, Música fuera de tiempo, una obra conceptual de rock-and-roll d'escola i arrels americanes però obert al folk-rock contemporani. La incorporació de nous instruments com el Hammond o el Lap Steel aporta nous sons i colors al personal estil de la banda.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat