Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El nou POUM de Lleida viatja en tramvia

El govern municipal no compta amb el consens de l’oposició

Centre Històric,carrer Ballester,
Àngel Ros ha promès als lleidatans una “profunda regeneració” del Centre Històric al llarg dels propers quinze anys. (Foto: Arxiu)

El nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida per als propers quinze anys impulsarà la inversió al Centre Històric, la rehabilitació d’habitatges, els pisos de protecció oficial i el mercat del lloguer. Segons l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, el document ordena el model comercial i industrial de la ciutat i preveu una xarxa ferroviària de transport públic de proximitat. Ros destaca que la proposta del POUM “planifica una ciutat més compacta urbanísticament i més verda” i innova en tots els nivells “perquè és l’únic que no destrueix terreny rústic per urbanitzar-lo”. A més, “promourà una nova regulació de l’Horta més flexible i dinàmica que facilitarà l’augment de la competitivitat de les explotacions agràries i la protecció del medi natural, així com la creació d’una ronda verda al voltant de la ciutat”.

Igualment, aquest any serà “el de l’inici de la recuperació de les Basses”, amb les actuacions a la part pública i la licitació del càmping i del restaurant, anuncia Ros, que posa en valor la “profunda regeneració” que preveu per als barris de la Mariola i del Centre Històric i reclama a la Generalitat la necessitat de posar el focus en la regeneració d’habitatges en barris antics, alhora que demana al futur Govern una llei de polígons industrials especialment per reformar els existents.

Cal tenir en compte que l’últim Pla d’Ordenació Urbanística Municipal va ser aprovat per l’alcalde Antoni Siurana el 1995 i la seva vigència va caducar ara fa tres anys. Siurana ja avisava aleshores que “el nou Pla s’haurà de fixar en el centre de la ciutat i en connectar un costat i l’altre de l’estació de tren”. De fet, Ros confirma que “fem una aposta pel centre, on hi ha suficients espais buits, la qual cosa ens permetrà augmentar la cohesió urbana”. A més, el nou POUM té previst aprofitar la xarxa ferroviària actual instal·lant nous baixadors que en el futur han de permetre oferir serveis de transport públic de proximitat en forma de tramvia sense necessitat de desplegar noves vies, una de les mesures que més ha cridat l’atenció de la ciutadania.

Finalment, el nou POUM preveu que en quinze anys la ciutat arribi a tenir entre 160.000 i 180.000 habitants, però limitarà el creixement de nous sectors urbans fins que no s’esgoti la major part del potencial de 25.000 habitatges que hi ha en zones consolidades “per tal de relligar millor la ciutat”. Tot i això, el Pla general aprovat per Siurana augurava 144.000 habitants per a la capital del Segrià el 2015, quan tan sols es va arribar a 125.000. “Es tracta d’un defasament global causat per la crisi”, apuntava l’exalcalde de Lleida. Siurana argumentava que “quan vam fer el Pla les migracions eren importants, però la piràmide de la població prevista i l’influx de nous habitants no existeixen”. “Ara es produeix l’efecte contrari: la sortida de gent cap a fora”, concloïa el socialista. Una opinió que Ros haurà passat per alt a l’hora de redactar el nou POUM, que es durà a una comissió extraordinària al febrer amb l’objectiu que pugui ser aprovat de manera provisional al juny.

Manca de consens

El president del grup municipal del PDECat, Toni Postius, lamenta la falta de contacte directe amb l’equip de govern socialista durant els últims dos anys per elaborar una proposta consensuada. Postius assegura que quan l’alcalde Ros va presentar l’avanç del POUM fa dos anys li va oferir de treballar en un document de consens entre les dues principals forces polítiques a la Paeria, “però això no ha acabat tenint cap traducció a la pràctica”. Tot i admetre que s’hi recullen algunes de les millores plantejades aleshores, Postius continua veient-hi aspectes que no s’han tingut en compte. Sobre l’increment previst de 25.000 habitatges, per exemple, considera que caldria tocar de peus a terra: “Aquest any Lleida ha perdut població. Em costa de creure que tindrem aquesta necessitat d’habitatges els propers anys i el que no podem fer és convertir el POUM en un instrument d’especulació urbanística”.

D’altra banda, la Crida per Lleida denuncia que no ha rebut encara el document ni la convocatòria per a una reunió amb els tècnics responsables. “Ens queixem que del procés d’exposició i consulta del Pla s’excloguin els grups municipals més petits i amb menys recursos, ja que tenim més dificultats per treballar-hi en tan poc temps”, lamenta Pau Juvillà, regidor de la Crida.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat