Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L’aigua és vida, la vida és cara

La Comunitat de Regants Garrigues Sud va ser el primer “reg social” de Catalunya i el que continua pagant el cost del metre cúbic més car. Tot i això, és clau per evitar el despoblament dels pobles de les Garrigues Altes

pagès, regant, canal d'Urgell, cereal, Bellpuig
Poder disposar d’aigua de reg regularment durant tot l’any ha transformat les expectatives dels pagesos. (Foto: Arxiu)

Aquest any la Comunitat de Regants Garrigues Sud (CRGS) farà rècord de metres cúbics consumits. Més de 7 milions. La campanya passada, amb 6,8 milions de litres consumits, va obtenir un benefici de més de 700.000 euros. La xarxa hidràulica dota del servei d’aigua de reg els termes de Flix, Bovera, la Granadella, Bellaguarda, els Torms i Juncosa. Atès el desnivell que hi ha des de la captació d’aigua, a Flix, fins al punt on se situa la bassa de cota més alta, a Juncosa, el cost del bombeig fa que el preu que es paga per metre cúbic d’aigua (0,19 € a les zones baixes i 0,2521 € a les altes) sigui el més elevat de Catalunya. Exceptuant la localitat de la Ribera d’Ebre, cap dels pobles que formen part de la Comunitat arriben al miler d’habitants, però tot i que gairebé tots acusen encara un degoteig constant de pèrdua d’habitants, alguns han aconseguit frenar el padró municipal i canviar la inèrcia respecte de dècades anteriors gràcies a les possibilitats que ofereix disposar d’aigua de forma regular. L’accés a l’aigua de reg va ser una reivindicació històrica de les zones més seques de les Garrigues que es va veure culminada el 1996, quan s’estrenava el reg de Flix i Bovera; l’any 2013 es posava en marxa l’última fase, corresponent a part del terme de Juncosa i Bellaguarda. Sergio Mothe, enginyer hidràulic i responsable del despatx Mothe Ingenieros, va anar seguint el procés de molt a prop: “El Garrigues Sud va ser el primer reg de caràcter social. Intentava frenar el despoblament i la degradació econòmica de la zona”. El projecte el va desenvolupar el Departament d’Agricultura, que també va assumir la gestió de les obres. Mothe reconeix que, com que era el primer reg que es posava en marxa, van sorgir algunes dificultats, sobretot derivades del fet que els assessors de l’obra eren experts vinguts d’Israel, que té orografies i circumstàncies ambientals diferents de les de les Garrigues. L’expert enginyer remarca que “el reg de suport ja és cabdal per a la supervivència de l’agricultura de la zona i, per extensió, per a la seguretat alimentària de Catalunya, ja que el canvi climàtic és una realitat, i que la regió sigui pràcticament un monocultiu d’olivera fa que disposar d’aigua de reg de manera regular sigui indispensable”.

Així, als joves que van créixer veient el sacrifici de qui treballa la terra de secà ja no els domina la sensació de frustració que les generacions passades adquirien del costum de mirar cada dia al cel esperant aquella pluja que no arribava i era necessària per salvar la collita. Avui en dia el fet de disposar d’aigua de reg de forma regular durant gairebé tot l’any ha transformat les expectatives dels pagesos de les Garrigues Altes, que tenint l’aigua com a font de riquesa principal han invertit amb determinació a modernitzar la producció dels cultius imperants a la zona: el conreu de l’olivera i l’ametller.

Ferran Vidal és un jove pagès de 26 anys que, després d’encadenar diverses feines temporals, va decidir establir-se fa quatre anys a Bellaguarda, el seu poble natal. Després d’una inversió inicial dedicada a posar al dia els terrenys familiars, ha anat augmentant les hectàrees que conrea, ja sigui mitjançant la compra o el lloguer de terres, fins a les gairebé 60 hectàrees de què es fa càrrec actualment, on conrea oliveres i ametllers. A més, també gestiona una granja de cria de vedells i ja li han aprovat el projecte per construir una explotació amb 2.000 caps de porcí, que espera abeurar gràcies a la CRGS. “Sense disposar de l’aigua de reg no m’hauria plantejat mai tirar endavant aquests projectes. També tinc pensat plantar 6 hectàrees d’olivera intensiva d’aquí a poc”, explica. 

El Ferran assegura que durant la campanya març-octubre de 2017 ha consumit més metres cúbics d’aigua de reg que mai i, encara que reconeix que el preu del metre cúbic és elevat, destaca que l’aigua de boca se situa a prop de l’euro per metre cúbic, sensiblement més car que el de la CRGS. El Ferran calcula que l’any que ve tindrà un consum superior: “Si tot va bé, consumiré més per la granja de porcs. A més, tinc pensat començar a regar abans les oliveres”.

Les xifres de creixement de consum les ratifica a nivell general Víctor Sas, tècnic de la CRGS i responsable últim del bon funcionament de la xarxa general. “Any rere any fem rècord de consum. Els regants s’han adonat que la producció d’oliva i ametlla depèn directament del consum d’aigua de reg. Així mateix, moltes granges s’estan començant a abastir de la nostra aigua mentre dura la campanya”, assegura Sas, que afegeix que, amb un bona gestió del reg, les collites d’olivera de secà, que anys enrere produïen 1.500 kg/ha de mitjana, avui en dia poden produir 5.000 kg/ha. “La dotació d’aigua per a cada regant és de 1.300 metres cúbics per hectàrea i any. Faltarien uns 200 metres cúbics provinents de la pluviometria per tal d’assegurar una bona producció”, raona. Tal com reconeix el tècnic, “el plantejament inicial d’un reg de suport ha anat canviant. Abans el reg de suport servia per salvar la collita, i ara és el motor de la inversió”. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat