Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Les cares del 21-D

Jorge Soler (C's), Òscar Ordeig (PSC) i Marisa Xandri (PP) són les cares visibles del bloc constitucionalista​ i Josep Maria Forné (JxCat), Meritxell Serret (ERC), Mireia Boya (CUP) i Sara Vilà (ECP), de l'anticonstitucionalista​

Mireia Boya, Jorge Soler, Òscar Ordeig, Marisa Xandri, Sara Vilà, Josep Maria Forné, Meritxell Serret
Boya (CUP), Soler (C's), Ordeig (PSC), Xandri (PP), Vilà (ECP), Forné (JxCat) i Serret (ERC) són els caps de llista per Lleida a les eleccions del 21-D.
La coalició Junts pel Sí arrasava a Lleida en les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015 amb 10 escons. Les engrunes se les haurien de repartir Ciutadans (2), PSC (1), CUP (1) i PP (1), ordenats per percentatge de vots. Dos anys i escaig després, amb les institucions intervingudes per l'Estat espanyol, diversos membres del Govern a la presó i a l'exili i dos blocs clarament confrontats, els comicis que tindran lloc el 21 de desembre es presenten com un plebiscit entre dues maneres d'acatar la Constitució: la submissió total i absoluta i la voluntat de reforma. Avui ens centrem en les cares visibles que representaran els primers i els segons a Lleida.

Jorge Soler (C's), Òscar Ordeig (PSC) i Marisa Xandri (PP) són les cares visibles del bloc constitucionalista​

Jorge Soler González
Ciutadans
Lleida, 1975

Bio
És metge, docent, escriptor i des de les eleccions del 2015, en què va ser elegit en primàries cap de llista per Lleida, exerceix com a diputat per C’s i portaveu del partit en la comissió de salut del Parlament. Un cop reelegit com a cap de llista per les eleccions del 21-D, va decidir presentar el seu equip a la plaça Bores de Cappont, repetint el mateix lloc del 2015.
 
Apunts
El passat juliol la direcció de C's a la demarcació de Lleida va ser assumida per una junta gestora després que no es presentés cap candidat per dirigir la junta provincial de la formació. El responsable d'aquesta tasca, Jorge Soler, va deixar el càrrec negant discrepàncies internes i va cedir el relleu a un equip format pel diputat Javier Rivas, Carlota Girón, Renato Bertomeu, Maria José Valenzuela, Fernando Pecino i Carmen Margalef, els dos darrers membres de C's de Tarragona. En un altre ordre de coses, Jorge Soler també va anunciar el mes d’octubre la seva baixa del sindicat Metges de Catalunya després que aquest difongués un comunicat posicionant-se a favor del Govern i del referèndum de l’1 d’octubre.
 
Frases
"Tenim un equip amb talent, il·lusió, currículum i sense complexos, que surt a guanyar el tercer diputat per Lleida"
"Para todo aquel que quiera continuar siendo leridano, catalán, español y europeo, Ciudadanos es su partido"
“Volem votar i votarem, i farem a Inés Arrimadas la primera presidenta de Catalunya”
“I a diferència d’altres partits, no tenim un rebotat d’un altre partit ni ningú de la vella política processista de Pujol perquè apostem pel canvi útil”


Òscar Ordeig i Molist
Partit Socialista de Catalunya
Vic, 1978
 
Bio
És llicenciat en Ciències de l'Educació Física i de l'Esport i doctor en Administració i Direcció d'Empreses. És primer secretari del PSC lleidatà des del desembre del 2016, quan va presentar la seva candidatura per prendre el relleu d'Àngel Ros i va guanyar el procés de primàries sense cap oposició.
 
Apunts
Va entrar com a diputat del Parlament el 15 de gener de l’any 2014 en substitució d'Àngel Ros, que va renunciar a l'escó per evitar trencar la disciplina de vot pel que fa al traspàs de competències perquè Catalunya pogués celebrar referèndums. Ordeig s’havia enfrontat a Ros en el congrés del PSC lleidatà del 2012 i havia perdut. D'altra banda, el Consell de Federació del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran  el va designar per una àmplia majoria al capdavant de la candidatura per a les eleccions al Parlament del 21 de desembre. Així, el primer secretari dels socialistes lleidatans i regidor a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, Òscar Ordeig, tornarà a encapçalar la llista a la demarcació, tal com ja va fer en les eleccions del 2015.
 
Frases
“La nostra formació no volia la DUI ni el 155, i tots sabíem que l'única manera que no s’hagués aplicat el 155 hagués estat que no es declarés la DUI i que fos el president Puigdemont qui convoqués eleccions”
“El PSC i, concretament, Miquel Iceta és l’únic que ha demostrat ser capaç de teixir complicitats, de cedir i escoltar totes les parts“
“La candidatura dels socialistes a la demarcació de Lleida és paritària, representativa de tot el territori i amb noves incorporacions que donen resposta precisament a l’espai del catalanisme integrador, demòcrata i social”.

 
Marisa Xandri i Pujol
Partit Popular
Vic, 1973

Bio
És llicenciada en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra i diplomada en Filosofia per aquest mateix centre. Ha exercit com a periodista en diversos mitjans de comunicació. És militant del PP de Lleida, on va ser nomenada subsecretària d'organització el desembre del 2008, i en aquesta qualitat va ser coordinadora de la campanya electoral de les eleccions al Parlament Europeu del 2009. És presidenta del PP de Lleida des del 3 de juny del 2017, quan va ser elegida en el congrés del PP lleidatà després que el 16 de maig del 2017 s’imposés en les primàries del partit amb el 64,7% del suports a Maria José Horcajada, que va obtenir el 34,4% dels sufragis dels 525 militants provincials que van exercir el seu vot.
 
Apunts
La proposta d’encapçalament de la candidatura del PP a favor de Xandri de cara a les eleccions del 21-D a Lleida va ser recolzada de manera unànime per la junta directiva del PP de Lleida. Marisa Xandri ha destacat dins del Parlament català per les seves critiques cap als mitjans de comunicació públics, sobretot quan va desenvolupar el càrrec de portaveu de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
 
Frases
“L'objectiu de cara als propers comicis autonòmics passa per doblar la representació aconseguida a les eleccions de 2015 i fer tornar a seure al Parlament de Catalunya dos diputats populars lleidatans”
“El veritable vot útil pels qui no volem una frontera entre Lleida i Osca és a la nostra província el vot al Partit Popular. El vot útil constitucionalista a Lleida és el vot al PP"
“Dels tres partits constitucionalistes que ens presentem a Lleida a les eleccions autonòmiques de desembre només nosaltres tenim representació als ajuntaments de la província, al Parlament i al Congrés”


Josep Maria Forné (JxCat), Meritxell Serret (ERC), Mireia Boya (CUP) i Sara Vilà (ECP) són les cares visibles del bloc anticonstitucionalista​

Josep Maria Forné i Febrer
Junts per Catalunya
Barcelona, 1962

Bio
Funcionari de carrera i catedràtic de Secundària, des del 1986 ha treballat a l'institut Màrius Torres de Lleida com a professor de Filosofia, d'on va ser-ne director del 1996 al 2008. També és professor estable a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida. El 2013 era membre de la junta rectora de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, president de la seu territorial d'Òmnium Cultural a Ponent-Lleida, president del Banc dels Aliments de Lleida i president de la Federació Catalana dels Bancs dels Aliments, entre d’altres. L'octubre del 2013 va ser nomenat director territorial de Benestar Social i Família a Lleida en substitució de Joan Ramon Saura, que va deixar el seu càrrec per jubilació.
 
Apunts
La candidatura de JxCat ha incorporat Josep Maria Forné, que encapçala la llista per Lleida després de ja haver estat el número 1 de la candidatura de JxSí en aquesta mateixa circumscripció.

Frases 
"L'única resposta del Govern espanyol que hi ha és la judicialització"
"Forcadell únicament va permetre un debat parlamentari. Si un parlament no serveix per parlar, doncs per què ha de servir?"
“Només amb els valors de la democràcia i la llibertat podrem tirar endavant un futur il·lusionant"


Meritxell Serret i Aleu
Esquerra Republicana de Catalunya
Vallfogona de Balaguer, 1975
 
Bio
És llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un Postgrau en Direcció General per la Universitat Oberta de Catalunya. Parla quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. En l'àmbit laboral, ha treballat com a directiva a Provedella, centre de promoció de la carn de vedella, en tasques d'organització a Unió de Pagesos i com a coordinadora tècnica de la Fundació del Món Rural. Va ser regidora de l'Ajuntament de Vallfogona de Balaguer com a independent per Esquerra Republicana de Catalunya. Ha estat membre del secretariat nacional i coordinadora d'incidència política de l'Assemblea Nacional Catalana. Des del 2009 és presidenta de l'Associació Cultural El Xop de Vallfogona de Balaguer. El 13 de gener del 2016 va ser nomenada consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El dia 14 de gener va prendre possessió del càrrec.

Apunts
La Paeria va convidar l'''Honorable Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret'', a la inauguració del Fòrum de l'Aigua. La invitació oficial a aquest Fòrum va ser registrada a la seu de la Conselleria d'Agricultura a Lleida el passat 20 de novembre i estava adreçada pel tinent d'alcalde i regidor d'Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa. Per la seva banda, el grup municipal d'ERC-Avancem a la Paeria va agraïr a Larrosa la invitació tramesa tot i reconèixer la impossibilitat d'assistir-hi ja que Serret ''es troba a l'exili a causa de l'aplicació de l'article 155 sobre Catalunya promogut pel seu propi partit''.
 
Frases
"El procés per la independència de Catalunya no és per demanar privilegis, ni per anar en contra dels interessos dels ciutadans espanyols, ni per voler construir diferències socials o culturals, sinó tot el contrari"
"La voluntat de construir la República catalana és per defensar drets, per ser respectats i assolir aquell estadi en què podem dialogar i defensar posicions de tu a tu"
"La ciutadania de Catalunya amb el seu vot dirà que no es pot negar el nostre dret a desenvolupar-nos com a país d'acord amb les nostres idiosincràsies, oportunitats i anhels"
"Confio que una majoria contundent amb el vot defensarà recuperar la democràcia i les institucions que ens han volgut prendre"


Mireia Boya e Busquet
Candidatura d'Unitat Popular
Sant Gaudenç, 1979
 
Bio
És llicenciada en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora en Gestió i Ordenació del Territori per la Universitat de Mont-real. En l'àmbit professional, és consultora i professora associada del Departament d'Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra. Fundadora i excoordinadora de l'ANC Vall d'Aran i regidora a l'Ajuntament de Les fins al 2016 per la formació assembleària occitanista Corròp. De cara a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015, va ser candidata de la Candidatura d'Unitat Popular-Crida Constituent a la circumscripció de Lleida després de ser escollida en primàries. Boya, en el segon lloc de la llista, no va sortir elegida, però el gener del 2016 va esdevenir diputada després de la dimissió de Ramon Usall per raons personals.

Apunts
És germana de Jusèp Boya i filla de Maria Pilar Busquet, primera síndica d'Aran després de la recuperació de les institucions de la Val.
 
Frases
"Exercirem el nostre programa al Parlament i votarem el que calgui votar si no ho veiem prou clar"
"Cal clarificar com es materialitza la República i amb quines mesures concretes, moltes de les quals estan recollides a la Llei de transitorietat"
"Ens van traslladar que l'Estat podia utilitzar violència de falsa bandera i que, segurament, seria lligada al moviment independentista i, especialment, a l'esquerra independentista"


Sara Vilà Galan
Catalunya en Comú-Podem
Rosselló, 1979
 
Bio
És llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona i especialitzada en migracions i moviments humans. Autora de Les més invisibles: Dones africanes a Catalunya, compta amb un Màster en Intervenció Socioeducativa en Contexts Multiculturals realitzat a la Universitat de Lleida i va ser becada per la Unió Europea dins del programa Tempus per realitzar un Postgrau d'Estudis Euromediterranis a la Universitat del Caire (Egipte). Va obtenir el Diploma d'Estudis Avançats en Sociologia l'any 2007. La seva trajectòria com a tècnica d'interculturalitat passa per Unió de Pagesos, l'Institut Europeu de la Mediterrània, el Consell Comarcal de les Garrigues, el Consell Comarcal del Segrià i la Secretaria per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya. També va ser cooperant a Tànger durant el 2008 amb el Casal dels Infants del Raval. A més, és activista d'Unitat Contra el Feixisme i el Racisme des de la seva fundació (2010) i de les Brigades Internacionals Unadikum a Palestina.

Apunts
Va ser regidora d'Iniciativa per Rosselló (2011-2015) i va ser elegida diputada al Parlament de Catalunya per la coalició d'ICV-EUiA en la desena legislatura. El gener del 2016 va ser elegida senadora pel Parlament de Catalunya i forma part del grup plurinacional Podemos-En Comú Podem-Compromís-Mareas al Senat.
 
Frases
"Rajoy ha tunejat completament el 155”
"El lliurament immediat de les 44 obres de Sixena dipositades al Museu de Lleida és una mostra més de la interpretació favoritista que fa el Govern central de l’article 155, per forçar el retorn de les obres, atorgant-se la legitimitat suficient per trencar la integritat de la col·lecció de patrimoni i posar en perill la conservació dels béns patrimonials"
"Ja ningú no creu que l'aeroport d'Alguaire sigui rendible"

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

La ciutat òrfena de model comercial

Se7opinions

Publicitat
Publicitat