Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El litigi de Sixena arriba a la seva fi?

Fa uns dies el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, donava el tema per tancat tot afirmant que les obres s'han de tornar a l'Aragó

caixa sepulcral d'Isabel d'Aragó, Museu de Lleida
La caixa sepulcral d'Isabel d'Aragó, que forma part de l'exposició permanent del Museu de Lleida i està integrada en el conjunt de peces afectades per la sentència. (Foto: Xarxa de Museus de Lleida)
Era qüestió de temps. D'ençà que el passat 27 d'octubre s'aprovés l'aplicació de l'article 155 per part del Govern espanyol, el tema de les obres de Sixena tornava a estar, per enèsima vegada, sobre la taula (si és que en algun moment havia deixat d'estar-ho).

Tal com molts ja havien predit, la setmana passada l'Aragó, aprofitant l'avinentesa, va reclamar una vegada més el que, a parer seu, li pertany. Aquest cop, però, amb el Govern català suspès, la seva reclamació ha anat directa a l'executiu espanyol i el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, anunciava poc després que estudiaria el cas "amb interès i consciència". No obstant això, Méndez de Vigo no ha volgut mantenir el cas a les seves mans durant massa temps i no ha tardat a donar a conèixer la seva conclusió: les obres tornaran a l'Aragó.

Amb el suport del ministre/conseller, el Govern de l'Aragó assegura que ja està preparat per poder rebre les 44 peces d'art originaries del monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida. La consellera aragonesa d'Educació, Cultura i Esports, Mayte Pérez, ha explicat que l'executiu aragonès ha enviat al ministre de Cultura tota la informació requerida pel jutge d'Osca, "tant l'operatiu d'embalatge i transport com la fitxa de les 44 peces i la seva ubicació segellada pel Museu de Lleida". Pérez també ha volgut aclarir que ja li havien avançat aquesta informació el passat 16 de novembre, només un dia després que el jutge enviés el requeriment al Ministeri. El Govern de l'Aragó s'ha posat en contacte amb la Guàrdia Civil i "tenen també tota la nostra informació amb detall. Es pot actuar ja", ha remarcat.

Aquest estira i arronsa va començar fa dos anys amb una resolució en la qual es considerava únic propietari legítim de les obres el Govern de l'Aragó i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena. Com a resposta, la Generalitat va presentar un recurs i poc després els consellers de Cultura Lluis Puig i Santi Vila, que consideraven que les obres eren propietat legítima del Govern de la Generalitat, es van oposar a entregar les peces, amb el suport del Consorci del Museu de Lleida.

Durant els darrers mesos aquesta tensió no ha fet més que anar en augment, arribant al seu punt àlgid el passat dia 31 de juliol, data en la qual acabava el termini fixat per la jutgessa d'Osca perquè l'entrega de les obres es dugués a terme. Un cop més, el Govern es va negar a fer l'entrega. Pocs dies després el president del Govern de l'Aragó, Javier Lambán, va qualificar la decisió de la Generalitat de no lliurar les peces com el "primer acte de rebel·lió enfront de l'estat de dret".

Amb la decisió de Méndez de Vigo, el litigi arriba, doncs, a la seva fi. O no, haurem d'esperar al moment de la veritat per treure una conclusió ferma. Amb les obres de Sixena, mai se sap.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Del local al global

Publicitat
Publicitat