Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

S'estrena ‘Perseguits i salvats’, el documental que ressegueix la fugida jueva de l’Holocaust pel Pirineu lleidatà

La nit del dissabte 25 de novembre a les televisions locals i Movistar+ (159)

Perseguits i salvats
Les rutes a peu tenen un pes específic en el documental ‘Perseguits i salvats’.
Entre 1939 i 1944 prop de deu mil jueus van arribar al país creuant el Pirineu català i fugint de la persecució nazi i el col·laboracionisme francès. Setanta-cinc anys després de l’inici d’aquell èxode, el documental Perseguits i salvats ressegueix sobre el terreny l’odissea d’aquells refugiats amb supervivents i els seus descendents. Produïda per La Xarxa de Comunicació Local i la Diputació de Lleida, la cinta reuneix tres generacions als principals escenaris d’aquella travessa per rememorar, a través del propi record o del relat de familiars, una experiència vital terrible. Dirigit per Daniel Serra i Jaume Serra i amb l’assessorament de l’historiador Josep Calvet, el film s’estrenarà el dissabte 25 de novembre a les 22.00 hores a les televisions locals, Movistar+ (159) i laxarxa.cat.
 


La generació que no hauria d'haver existit

Especialment colpidor és el relat de Paquita Sitzer, que tenia cinc anys quan va deixar França i va arribar a Catalunya amb la seva família a través dels Pirineus. A Perseguits i salvats, Sitzer visita els paratges que els van acollir en companyia de la seva filla, Elizabeth Lissman. A aquest exercici de memòria se sumen fills i néts d’altres exiliats: Paul Gans, fill d’Alexander Gans; Robert Jurgen Van Win, fill de Robert Van Win, i Raphael Ekman i Alice Ekman, néts de Leon Ekman i nebots d’Adolphe Ekman. En el documental, tots ells prenen consciència que estan vius gràcies a la lluita per la vida i la llibertat que van emprendre els seus parents, en unes condicions extremadament difícils. 

La duresa dels fets reviscuts té un contrapunt positiu en la solidaritat que els veïns de les comarques pirinenques van demostrar als refugiats. Així, els testimonis de la cinta coincideixen en el fet que moltes famílies jueves van aconseguir salvar la vida gràcies a l’ajut i l’empara de ciutadans anònims de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya i l’Aran.

L’emissió del film, de cinquanta minuts de durada, anirà seguida d’una conversa entre la periodista Pilar Rahola, gran coneixedora de la comunitat jueva, i Paquita Sitzer. Un diàleg sobre el rastre que aquell episodi de la infantesa ha deixat en la seva vida i també al voltant de la necessitat de preservar la memòria històrica.

Dies abans, el dijous 23 de novembre, Perseguits i salvats es presentarà en un acte a les 19.00 hores a l’auditori Meier del MACBA que comptarà amb la presència dels protagonistes del documental.

Rutes d'evasió pel Pirineu de Lleida

El documental aprofita el projecte que el 2015 va posar en marxa la Diputació de Lleida per recuperar les rutes d’evasió dels refugiats jueus pel Pirineu lleidatà durant la Segona Guerra Mundial. Més enllà de la seva dimensió turística i cultural, es tracta d'una iniciativa local amb projecció internacional que vol rescatar la memòria històrica i reconèixer la solidaritat entre el poble jueu i el català. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat