Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Un estudi de Movistar revela els deu descuits més repetits a Internet

Els insults i els rumors a les xarxes, l'excessiu control dels amics i les parelles, l'ús abusiu del mòbil i les distraccions en privacitat i seguretat són una realitat

mòbil
El 'hubbing' consisteix a prestar més atenció al mòbil que a les persones de l'entorn. (Font: Tecnonews)
El 62% de la població confessa que aconsegueix aïllar i ignorar tot el que hi ha al seu voltant, fins i tot en reunions o festes, quan consulta el seu telèfon intel·ligent. És l'anomenat phubbing, una de les tendències que les xarxes socials han posat de moda i que consisteix a prestar més atenció al mòbil que a les persones de l'entorn. És una de les conclusions de "10 Epic Fails", un estudi realitzat per l'empresa d'estudis de mercat Dialogant a partir enquestes a persones d'entre 14 i 64 anys.

La investigació certifica també que els insults i els rumors a les xarxes, l'excessiu control dels amics i les parelles, l'ús abusiu del mòbil i les distraccions en privacitat i seguretat són una realitat avui dia. Dialogant, el portal d'ús responsable de la tecnologia de Movistar, ha volgut posar sobre la taula aquests Epic Fails per sensibilitzar tant els seus clients com la societat de la necessitat de millorar els nostres hàbits digitals. Per analitzar aquests fenòmens, el dissabte dia 4 de novembre va tenir lloc una jornada gratuïta en què els pares van conèixer en persona els ídols o influencers dels seus fills a Internet.

En les sessions van participar experts com Javier Santaolalla, Diana González, Juanmi Muñoz, Mar Castro, Maria Zabala, Maria Zalbidea, M. Angustias Salmerón, Mònica Regueiro i Ofelia Tejerina, així com influencers com Videópatas, les blocaires de 7 parells de Katiuskas i Una madre molona i l'instagramer Phil González.

Internet i les relacions personals

El 20% de la població diu haver rebut insults en xarxes socials -Facebook, Twitter o Instagram- i el 13% confessa haver assetjat alguna vegada algú a través del seu perfil segons l'estudi.

L'auge de les xarxes socials i la manca de coneixement de molts dels seus aspectes fomenten aquest tipus de pràctiques que repercuteixen negativament en la forma de relacionar-nos amb el nostre entorn, com ho demostra el fet que un 40% dels joves d'entre 14 i 24 anys s'ha sentit controlat en algun moment per la seva parella, amics o familiars, mentre que el 45% dels espanyols admet haver controlat en excés les persones més properes. Per por de perdre l'última xafarderia o esdeveniment poden manipular el mòbil mentre caminen pel carrer o condueixen, la qual cosa ja representa una de les causes més freqüents d'accidents de trànsit.

Les baralles en línia perjudiquen una de cada quatre persones al nostre país, afectant directament les seves relacions en la vida real, com ho demostra el fet que el 27% dels enquestats confirma haver discutit o deixat de parlar un amic, familiar o parella per algun comentari desafortunat en xarxes socials.

L'ús d'Internet i la ciberseguretat

L'educació i el coneixement de les noves tecnologies tornen a ser essencials a l'hora de protegir-se contra diferents atacs, ja que els hackers busquen en aquestes plataformes dades útils per realitzar estafes i suplantar identitats. L'estudi constata que el 43% dels usuaris de xarxes socials comparteix informació molt personal, vídeos i fotos que poden ser utilitzats per altres persones.

Moltes de les aplicacions utilitzades diàriament conviden a llegir i acceptar els termes i condicions legals, però el 80% de la gent, per mandra o excés de confiança, les accepta sense llegir-les, permetent que tercers accedeixin a les seves dades personals. Igualment, el 52% no canvia la seva contrasenya regularment i utilitza la mateixa per accedir a diferents aplicacions, la qual cosa facilita l'entrada de hackers als seus comptes.

De la mateixa manera, el 48% dels espanyols fa servir ordinadors i pàgines webs no segures que recorden automàticament a l'usuari la seva pròpia contrasenya, deixant la porta oberta a qui vulgui "hackejar" el clauer de contrasenyes i robar les seves dades. A això cal sumar el fet que el 53% no té antivirus instal·lat, una altra raó més perquè hackers, spam, troians i altres virus poden usar dades i comptes bancaris o danyar el funcionament dels seus dispositius connectats.

Ús abusiu de les noves tecnologies

Un altre dels aspectes que revela l'estudi de Movistar és l'"addicció" al mòbil. La majoria, concretament un 73%, dorm amb el telèfon intel·ligent encès i és el primer que consulta al aixecar-se i anar a dormir. Encara que la Xina va ser el primer país a catalogar l'abús a les noves tecnologies com a trastorn clínic, ja hi ha centres de rehabilitació per combatre la dependència tecnològica i d'aquí a uns mesos s'obrirà el primer centre a Espanya per tractar l'addicció a la tecnologia.

Rumors en cadena i fake news

Tot i que a poc a poc cada vegada som més conscients que moltes vegades no tot el que es diu a Internet és real, encara el 22% de la població d'entre 45 i 55 anys envia missatges en cadena amb contingut de dubtosa procedència a través de les seves xarxes socials i missatgeria instantània. Molts d'aquests missatges acaben resultant ser notícies falses o alarmistes que causen el consegüent mal a persones i institucions.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Llarga vida a l'art

Publicitat
Publicitat