Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Puigdemont declara la independència però deixa una última porta oberta al diàleg

A Lleida, la notícia ha estat rebuda amb tristesa i decepció per part d'aquells que esperaven una DUI amb efectes immediats

Carles Puigdemont, Rectorat, estudiants
Prop de mig miler de persones s'han reunit al claustre del Rectorat per seguir en directe les declaracions de Puigdemont (Foto: Jose Lasala)
"Arribats en aquest moment històric, i com a president de la Generalitat, assumeixo en presentar-los els resultats del referèndum davant del Parlament i dels nostres conciutadans, el mandat que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república".

Amb aquestes paraules, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, donava per declarada la independència de Catalunya aquest dimarts, això sí, suspenent immediatament després els efectes d'aquesta per tal d'oferir una última oferta de diàleg durant les pròximes setmanes, tal com ha reclamat la comunitat internacional en els darrers dies.

Les declaracions del president han estat rebudes amb aplaudiments per part de gairebé tots els diputats de JxSí, però ni els tres diputats de Demòcrates ni els deu de la CUP han fet aquest cap gest d'aprovació.

En aquest sentit, la diputada per la CUP al Parlament Anna Gabriel ha deixat ben clar en la seva compareixença posterior la decepció dels seus companys i la seva pròpia, perquè "avui tocava la proclamació solemne de la república catalana". Posteriorment, la dirigent independentista també s'ha preguntat de manera retòrica "amb qui" es vol dialogar i negociar, tenint en compte que l'Estat "amenaça, persegueix i nega drets civils, bàsics i fonamentals".

L'Estat espanyol, ferm en la seva negació

El Govern espanyol, davant de la proposta de diàleg del president, ha assegurat, amb un discurs molt en la línia d'aquests darrers dies, que "no es pot donar com a vàlid el suposat recompte d'un referèndum fraudulent i il·legal". Més tard, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaria, ha deixat clara la postura del Govern de no acceptar un diàleg, perquè "el diàleg entre demòcrates es fa dins de la llei".

Així doncs, davant de les poques expectatives d'un possible diàleg amb el president del Govern, Mariano Rajoy, a Puigdemont, amb aquesta suspensió temporal, només li resta esperar que la comunitat internacional es pronunciï. Puigdemont entén que una nova negativa de Rajoy a dialogar beneficiarà l'objectiu de la independència.

Les reaccions a Lleida

Al claustre del Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL), el prop de mig miler de persones que s'havien reunit per seguir el discurs en directe han esclatat d'alegria en el moment que Puigdemont ha "declarat" la independència de Catalunya per, segons després, ser envaïts per la decepció.

Precisament, decepció ha estat la paraula que més s'ha repetit després de la suspensió de la declaració per part del Govern. Diversos estudiants s'han mostrat en contra de la proposta de diàleg de Puigdemont al·legant que el diàleg amb Espanya és completament impossible.

Les primeres reaccions de les figures polítiques de la ciutat no s'han fet esperar i han estat molts els que, a través de les xarxes socials, han expressat la seva opinió davant de les declaracions del president de la Generalitat.

Carles Vega, el president del grup municipal ERC-Avancem, s'ha mostrat irònic amb la mà estesa a favor del diàleg per part de Puigdemont, tot preguntant-se si "hi ha algú?" amb qui dialogar, i Toni Postius, president del grup municipal del PDECat, ha donat suport al president via xarxes socials per posteriorment evidenciar la poca esperança que es pot tenir en el diàleg en compartir la portada d'El Mundo d'avui, on s'acusa Puigdemont de farsant i xantatgista. Per la seva banda, Pau Juvillà, regidor de Crida per Lleida-CUP, ha donat suport al discurs d'Anna Gabriel i ha refermat el seu "compromís ferm en la lluita per la república catalana".

Finalment, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha mostrat en una piulada el seu suport a Miquel Iceta i ha assegurat que el seu company de partit havia resumit "molt bé el que representa el seny".

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Publicitat
Publicitat