Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

Tancat per DEMOCRÀCIA

Seguiment massiu de l’aturada general per part de la pagesia i els comerços al llarg d’una jornada que es tanca amb una mobilització històrica

aturada, repressió, 3-O, Lleida
Els lleidatans surten a les carreteres, els carrers i les places en defensa de la democràcia. (Foto: Imma González)
“L’Enric quasi mor aquí diumenge, però els valors que defensa són més vius que  mai”, exhalava la parella de l’home que va patir un infart durant una càrrega de la Policia Nacional davant del Centre Cívic de la Mariola, a Lleida, on ahir al matí alguns dels protagonistes de l’atac que s’hi va viure l’1-O relataven les seves vivències enmig del silenci sepulcral de la resta. La dona de l’Enric clou el seu relat amb una frase que esperona els primers aplaudiments de la jornada: “Si demà es tornés a votar, ell hi seria de nou”. Amb el silenci ja esmicolat per unes massives ovacions a l’Enric, que aquest dilluns sortia del coma a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, els crits d’“independència” i “hem votat”, mesclats amb l’habitual “Ros, dimissió”, ressonaven imparables pels carrers de la capital del Segrià. Si els piquets es formaven a les nou del matí al CAP de Cappont i l’IES Ronda, dos dels col·legis electorals més castigats el passat diumenge, a la una del migdia es desfeien a la plaça Ricard Vinyes quan els Mossos d’Esquadra van ordenar als més joves que no es dirigissin cap a un escamot de la Policia Nacional que s’havia format uns metres més enllà.

Els empresaris es planten

La massificació de gent als punts més calents de la jornada electoral de l’1 d’octubre contrastava amb la buidor de l’Eix Comercial i la Zona Alta de Lleida, i és que més de la meitat dels petits comerços de la ciutat van tancar les seves portes, seguint així les convocatòries de vaga dels sindicats i d’aturades generals de la Taula per la Democràcia. Segons el president de Pimec Lleida, Manel Llaràs, molts dels petits i mitjans comerços que van tancar ho van fer per pròpia decisió del mateix empresari amb l’objectiu de protestar contra la violència policial de l’1-O. A més, es van adherir a l’aturada total cadenes lleidatanes com Plusfresc, Gotta o Iltrida Viatges. Altres comerços van decidir sumar-se a les aturades puntuals, principalment botigues d’alimentació com forns de pa. En canvi, grans cadenes com Cortefiel o bars i cafeteries van optar per no seguir la convocatòria.
 
Carreteres col·lapsades

L’A-2 i l’Eix Transversal, juntament amb la C-12, van esdevenir les principals vies afectades a la demarcació de Lleida en el marc de l’aturada general a tot el país. El tall més important va tenir lloc des de les vuit del matí a l’enllaç amb la C-14 a Tàrrega, on els manifestants van desplegar taules i aparells musicals per celebrar un esmorzar popular. A mesura que avançava la jornada, però, els talls en aquesta via es van anar replicant a Ribera d’Ondara, Fondarella i Almacelles, entre d’altres punts. Ara bé, el col·lapse principal es va produir a l’Eix Transversal com a conseqüència dels continus talls per part dels veïns de la zona. De fet, només en el tram que transcorre de Vic a Cervera se’n van realitzar fins a dotze.
 
La majoria de talls a les vies lleidatanes van ser protagonitzats per la pagesia. En aquest sentit, Unió de Pagesos xifrava el seguiment de la vaga per part del sector agrícola en un 90% a les terres de Lleida, amb uns 1.500 tractors a les carreteres, els carrers i les places d’arreu de la demarcació. D’altra banda, els conductors afectats es van agafar la protesta amb resignació, i molts d’ells s’hi sumaven fent sonar els clàxons dels seus cotxes com a mostra de suport.
 
Mobilització multitudinària

La jornada de vaga desembocava a les sis de la tarda en una històrica mobilització que es desplaçava fins a la Subdelegació del Govern espanyol des de la plaça Ricard Vinyes. Eren molts els lleidatans, 45.000 segons els Mossos d’Esquadra, que van sortir al carrer per expressar la seva indignació davant d’uns fets que molts veïns havien viscut en primera persona en els diferents col·legis de la ciutat.
 
Sota el lema “Contra la repressió, per les llibertats” i encapçalada per uns 150 tractors, la manifestació va tenir l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, com a víctima dels primers càntics en boca de la ciutadania, i és que les declaracions del paer en cap defensant la “proporcionalitat” de les forces de seguretat de l’Estat l’han convertit en l’objecte principal de les crítiques per part de la majoria de lleidatans, a pesar de la seva rectificació posterior. “Fora les forces d’ocupació, “els carrers seran sempre nostres” i “independència” van erigir-se de nou en els lemes més emprats al llarg de la mobilització, que va transcórrer sense incidents.
 
Tanmateix, els Bombers de la Generalitat, amb nombrosos representants llargament ovacionats durant el recorregut per la seva actuació l’1 d’octubre, recuperaven el protagonisme al final de la jornada d’ahir quan s’unien als Mossos d’Esquadra per formar un cordó de protecció al voltant de la Policia Nacional, una quinzena d’agents situats davant de la Subdelegació. “Tothom cap a casa, amb pau i tranquil·litat”, resava un bomber després que la Laia Muntàs, estudiant d’Educació Primària a la UdL, i el Francesc Rosselló, pagès de l’Horta de Lleida, llegissin un manifest “per la pau, el pacifisme i la democràcia”. Per cert, la mateixa pau i tranquil·litat amb què tots plegats sortien de casa seva a les vuit del matí. Dotze hores de pau, pacifisme i, sobretot, democràcia.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Admirat Josep

Se7opinions

Publicitat
Publicitat