Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

L'endemà

Malgrat la tensió viscuda el passat 1 d'octubre, els ànims no decauen i les protestes no cessen

bomber, concentració, Ajuntament de Lleida, La Paeria
Un bomber es manifesta davant de la Paeria. (Foto: Imma González)
Amb el record i les ferides encara latents, els lleidatans tornen a sortir al carrer per demostrar que, tot i els intents de l'Estat espanyol, no podran callar les seves veus.

Les mobilitzacions no es fan esperar i a les dotze del migdia ja són més de mig miler les persones que, encapçalades per un grup de bombers i representants de diversos grups municipals (PDECat, ERC, la Crida-CUP i el Comú) es concentren davant de la Paeria per expressar el seu rebuig a la violència desproporcionada per part dels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil el passat 1-O. Al centre de la plaça, entre els assistents, es distingeix un home que s'ha pintat la cara de vermell i les mans de blanc com a símbol de la sang vessada als col·legis electorals. Durant la manifestació, els assistents aprofiten per agrair als bombers la seva tasca amb consignes com "Més bombers i menys policia" o "Gràcies, bombers". No obstant això, els crits que més es repeteixen són aquells que fan al·lusió a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i que demanen la seva dimissió imminent després de l'actitud d'impassibilitat que l'alcalde va tenir davant de les agressions als ciutadans. Una actitud que el líder del PDECat, Toni Postius, qualifica d'"injustificable".

Postius, en una roda de premsa que estava prevista a la mateixa plaça però que s'ha hagut de traslladar a l'interior perquè la multitud, cada cop més abudant, no parava de cantar, anuncia que els grups municipals participants presentaran en el Ple de l'Ajuntament d'aquest divendres una moció de censura contra Ros exigint la seva dimissió immediata per ser "indigne del lloc que ocupa", ja que "un alcalde que justifica les accions violentes contra els ciutadans de Lleida i de Catalunya no mereix estar al capdavant de l'Ajuntament". Pau Juvillà, regidor de la Crida-CUP, afegeix que "és intolerable que l'alcalde s'amagui i que faci piulades demanant que els ciutadans segueixin amb la Festa Major". "Ens hauria agradat veure un alcalde defensant els seus veïns", afirma el regidor del Comú Sergi Talamonte. En aquesta moció, tal com avança Carles Vega, líder d'ERC, també demanaran que l'Ajuntament de Lleida presenti una denúncia formal contra l'actuació dels cossos policials, que Vega qualifica d'"indigna i impròpia d'una societat democràtica".

En acabar les seves declaracions, els regidors tornen a sortir al carrer per continuar donant el seu suport a la ciutadania. És en aquest moment quan els estudiants universitaris, que s'havien concentrat abans davant del Rectorat, s'afegeixen a la manifestació de la plaça de la Paeria. Segons la Guàrdia Urbana, la xifra de persones congregades ascendeix a prop de 1.700. El portaveu dels estudiants, Jose Lasala, entre ovacions continuades, crida a materialitzar els resultats de les votacions i "proclamar la república catalana aquesta mateixa setmana". Després del seu discurs, tots els manifestants canten "Els Segadors".

Una representació del PSC també ha acudit a la manifestació. Es tracta dels regidors Sara Mestres, Rafel Peris i Joan Gómez. Mestres declara que han participat en la concentració per protestar per les càrregues policials i solidaritzar-se amb tots els ciutadans agredits. Tot i així, en el moment que escolten "Àngel Ros, dimissió", "Àngel, escolta la veu de la revolta" o "Ros, vergonya" es retiren. La regidora, en resposta a les acusacions cap a l'alcalde per haver dit que els cossos policials no estaven atacant les persones, denuncia amb fermesa que aquest comentari "es va desvirtuar absolutament" perquè es va fer abans que obrissin els col·legis electorals.

Ja al vespre, una convocatòria feta a través de les xarxes socials reuneix prop de 3.000 persones davant de la Subdelegació del Govern de l'Estat a Lleida per mostrar, de nou, el rebuig a la violència. Diversos efectius dels Mossos d'Esquadra fan un cordó per impedir que els protestants s'acostin a l'edifici, on una desena de policies de l'Estat estan preparats amb cascs i porres. Els agents no arriben a sortir.

La segona jornada des del punt d'inflexió arriba a la seva fi, però això no ha fet més que començar. Perquè quan es tracta de defensar la llibertat i de denunciar l'opressió no hi ha temps per al descans.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat