Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

De l'11-S a l'1-O

LLEIDA, en defensa de CATALUNYA

concentració, referèndum, 1-O, Lleida
Els lleidatans van sortir a la plaça de Sant Joan per mostrar el seu suport a les institucions catalanes. (Foto: Imma González)
Centenars de persones cridant “Votarem” i “Independència” i demanant la dimissió de l’alcalde de Lleida, Àngel Ros. És el matí del diumenge 24 de setembre a la plaça de Sant Joan de Lleida, però podria ser el 20 de setembre, el dia 11... La Terra Ferma viu ancorada en el seu particular dia de la marmota des de la Diada de Catalunya, en què prop d’un miler de persones es van concentrar a la plaça de la Paeria per demanar a Ros la cessió d’espais municipals per votar l’1 d’octubre. I és que l’Ajuntament de Lleida havia anunciat feia tot just dos dies que no cediria aquests espais per a la celebració del referèndum. És l’únic consistori de Ponent que no avala l’1-O.

L’Onze de Setembre Àngel Ros acusava el Govern català de “municipalitzar” el referèndum “per traslladar fora, en una altra instància, els possibles fracassos” que pugui representar l’1-O. “Els ajuntaments no l’hem convocat ni hem fet la llei que l’empara”, afirmava. A uns metres, Anna Gabriel, diputada al Parlament per la CUP, aconsellava als lleidatans que “la pressió cap a la Paeria ha de ser contundent i quotidiana”. Des d’aquell dia, Ros ha estat sotmès a crítiques constants per part de l’oposició i, també, de la resta d’alcaldes de les capitals de la demarcació. Tampoc no s’ha salvat de sentir el seu nom acompanyat de la crida “dimissió” en cadascuna de les seves intervencions públiques ni de llegir diàriament mencions increpatòries a la seva persona via Twitter.

Cara i creu

La situació es va fer insostenible quan el 18 de setembre Arran Lleida publicava un cartell amb fotografies dels regidors dels grups municipals del PSC, C's i el PP i el missatge “Assenyalem-los. El tripartit de Lleida PSC, Ciutadans i PP no ens volen deixar votar. Desobeïm”. “El Govern apunta i els radicals de la CUP i Arran disparen”, denunciava el líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, el mateix dia que Inés Arrimadas (Cs) esmolava l’enginy: “A mesura que han canviat les senyeres per les estelades, també s’han deixat el seny pel camí”.

Mentrestant, els alcaldes citats a declarar davant de la Fiscalia per donar suport al referèndum mitjançant la cessió d’espais públics rebien un bany de masses en un acte de suport al Palau de la Generalitat on Víctor Falguera, paer en cap d’Albatàrrec, es convertia en el protagonista absolut amb una aferrissada defensa dels mitjans de comunicació i dels alcaldes, “que han estat elegits pels seus veïns”. A més, els primers a declarar, Marc Solsona i Jordi Ignasi Vidal, de Mollerussa i Balaguer respectivament, eren aclamats a la seva sortida dels jutjats.

20-S

El dimecres 20 de setembre s’erigeix com l’altra data clau entre l’11-S i l’1-O amb una protesta massiva contra les detencions i la confiscació de paperetes de l’1-O per part de l’Estat. Fins a 10.000 persones es concentraven davant de la Delegació del Govern català a Lleida en defensa de Catalunya i de les seves institucions en una jornada plena de mobilitzacions, com la dels estudiants de la Universitat de Lleida, que es tancava amb una de les cassolades més multitudinàries que es recorden a Ponent. Però, per a multitudinària, la mobilització pagesa sense precedents que tenia lloc a la capital del Segrià dos dies després amb un miler de tractors i centenars de persones responent a la crida d’UP, JARC i la Federació de Cooperatives “en defensa de la democràcia i la dignitat del poble català”. L’endemà, 24 de setembre, centenars de lleidatans omplien la plaça de Sant Joan cridant “votarem” i “independència” i demanant la dimissió de Ros en el final d’aquest dia de la marmota, que començava de nou quan els manifestants van empaperar la Paeria amb cartells a favor del referèndum per segona vegada en una setmana. “Lleida somriu”, hi escriuen. Però Àngel Ros no. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Manifest

Publicitat
Publicitat