Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La mala educació

Més d’1 milió i mig d’euros l’any per als dos col·legis de l’Opus Dei i una seixanta de barracons a les escoles públiques

escola Pinyana,barracons,
Barracons en comptes d'escoles. (Foto: Arxiu)
Mals temps per a la lírica, però encara pitjors per a l’ensenyament. Coincidint amb l’inici de curs, els sindicats d’ensenyament de Lleida es concentraven per recuperar les condicions laborals i la qualitat educativa i acordaven un calendari de protestes. I és que n’hi ha per protestar...

Subvencions a l’Opus Dei
 
La Generalitat ha subvencionat amb més d’1 milió d’euros i mig l'any el Terraferma i l’Arabell, dues escoles vinculades a l’Opus Dei, durant els últims cinc anys, la qual cosa ascendeix a més de 8 milions d’euros. Sorprèn que la xifra dels concerts amb aquests col·legis no hagi disminuït, atenent les retallades en educació que tant han castigat l’escola pública.
 
Tot i això, dels setze col·legis amb lligams a l’Opus Dei existents a Catalunya, beneficiats amb 30 milions d’euros cada any a través d’uns concerts reglats i en funció de les unitats educatives concertades i de l’alumnat de cada centre, els lleidatans -el Terraferma i l’Arabell- se situen a la part baixa de la taula dels més subvencionats. Així, l’Arabell, ubicat a Lleida, no arriba al milió d’euros anuals, mentre que el Terraferma, amb seu a Alpicat, tanca el rànquing amb una subvenció d’entre 600.000 i 700.000 euros l’any.
 
Ambdós col·legis aposten per l’educació diferencial, un model que implica la segregació dels alumnes per sexes dins de les aules, amb l’objectiu que els i les alumnes, en el seu mateix entorn, tinguin més possibilitats de trencar els estereotips de gènere presents a les aules. Aquesta és la teoria, perquè el sindicat d’ensenyament USTEC-STEs considera que la segregació comporta problemes de desconeixement i de relació entre persones de diferents sexes.
 
Barracons
 
Una de les reivindicacions històriques de la comunitat educativa per a la millora de l’ensenyament públic és l’eliminació dels barracons a les escoles i els instituts. A Lleida, però, en tenim 57.
 
El rànquing el lideren l’institut Joan Solà de Torrefarrera, al Segrià, amb 9 mòduls, i l’escola Pinyana de Lleida, al Segrià, construïda íntegrament amb aules prefabricades. Ambdós només són superats per una desena de centres a Catalunya. De fet, Torrefarrera és el municipi amb més barracons de la demarcació, 11 si hi sumem els 2 de l’escola la Creu, i la comarca a la qual pertany, el Segrià, encapçala el seu rànquing particular amb 31. Ara bé, en els casos del Joan Solà i del Pinyana existeixen els respectius projectes de substitució dels actuals mòduls, però tot apunta que trigaran uns quants anys més a prosperar.
 
La mala educació
 
Més llenya al foc. Dante Pérez, alcalde socialista de Gimenells, encenia la polèmica en el seu compte de Facebook acusant els professors de “fer lobby” i d’“adoctrinar” els alumnes. “Teniu la pell fina, sempre fent lobby i, en alguns casos, més pendents d’adoctrinar que d’oferir una educació de qualitat”, escrivia. Per si no fos suficient, l’alcalde rematava la feina amb el comentari: “Por cierto, la educación iría mejor de manifestaros más contra los recortes y menos por la independencia”.
 
Tenim un problema...

Comentaris


No hi ha cap comentari


T'has de registrar per comentar les notícies o entra amb el teu usuari
Publicitat

Edi7orial

Benzina

Publicitat
Publicitat