Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

El boom del lloguer

Tot i que Lleida és una de les ciutats catalanes amb els lloguers més barats, la tendència a l’alça s’ha començat a notar al llarg de 2016

locar, lloguer, Eix Comercial
Local en lloguer en ple Eix Comercial de Lleida. (Foto: Rubén Verdú)
“L’habitatge de lloguer en el 2016” que publica anualment la immobiliària Fotocasa conclou que en l’exercici tancat de 2016 Barcelona s’ha posicionat per primera vegada com la ciutat més cara en preus de lloguer, per davant de Madrid i Sant Sebastià, que s’havien mantingut en el lideratge d’aquest rànquing. La pressió turística i una alta rotació de professionals d’empreses multinacionals que s’implanten en la capital catalana han fet que en aquests últims dos anys i mig s’hagin registrat increments del lloguer de més de dos dígits. 

L’increment registrat a Catalunya, del 16,2%, el segon més alt de l’Estat, s’ha produït bàsicament pel comportament a l’alça de Barcelona i especialment de la ciutat de Barcelona. Les altres demarcacions també augmenten, com Lleida, amb un creixement dels preus del lloguer del 0,6. 

Tanmateix, mentre la ciutat de Barcelona ha superat aquest 2016 els preus màxims de la sèrie de Fotocasa de 2007, les altres demarcacions encara no ho han fet.  Per exemple, Lleida està el 27,7% per sota dels preus màxims de 2007. 

Tot i això, Lleida continua sent una de les ciutats catalanes amb els lloguers més barats. Segons Promo Assessors Consultors, la capital del Ponent té més del 70% d’habitatges per sota dels 450 euros, uns preus que s’expliquen per una sobreoferta que s’arrossega des de l’esclat de la bombolla immobiliària i que ha deixat una difícil sortida a l’estoc de cases. La fotografia d’aquesta sobreoferta de Lleida és que més del 70% dels contractes estan entre 121 i 450 euros i només l’1% dels arrendaments signats supera els 750 euros. L’any 2015, per exemple, no es va llogar cap habitatge per sobre dels 900 euros segons les dades del registre de fiances de l’Incasòl. 

D’altra banda, les dades de l’informe Tinsa pel que fa a l’estoc de pisos nous sense vendre apunten un comportament molt desigual entre les demarcacions catalanes. De fet, Lleida continua sent la demarcació amb un nivell d’estoc més elevat, a l’entorn del 30% amb 5.566 habitatges nous sense vendre a les comarques lleidatanes. 
 
Turisme

Un element que afecta l’oferta és la dedicació de pisos o habitacions a finalitats turístiques. L’Hotel Real Lleida, que pertany a la cadena Eizasa Hoteles, ha inaugurat diversos apartaments al centre de la ciutat de Lleida, concretament al carrer Príncep de Viana. D’aquesta manera, el centre hoteler lleidatà s’uneix a la moda dels apartaments turístics, tan típics, per exemple, a la ciutat comtal.

A més, l’oferta d’allotjament turístic a través de plataformes com Airbnb gairebé supera l’oferta reglada de places turístiques, encara que a Lleida només s’ofereixen 54 places mitjançant aquest web, a diferència de Girona i Tarragona, on n’hi ha més de 300.

Comentaris


No hi ha cap comentari


T'has de registrar per comentar les notícies o entra amb el teu usuari
Publicitat

Edi7orial

Els culs del 21-D

Publicitat
Publicitat