Publicitat

Set accents

Informació de proximitat i periodisme reflexiu

Publicitat

Notícia

La contaminació lumínica de Lleida, a debat

Els científics alerten que l’emissió de color blau en l’enllumenat de la ciutat, la més perillosa per a la salut, ha augmentat entre un 15% i un 20% en només tres anys

Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica, Cellers
El Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica va tenir lloc a Cellers del 27 al 30 de juny. (Font: PDECat)
El grup municipal del PDECat a l’Ajuntament de Lleida ha sol·licitat la compareixença del doctor Salvador J. Ribas en la pròxima Comissió de la Transparència de la ciutat, que tindrà lloc aquest divendres, per tal que expliqui de manera més detallada les conclusions d’un estudi sobre la contaminació lumínica a la capital del Segrià que ha anat a càrrec del científic de la Universitat de Barcelona (UB) Hèctor Linares.

Aquest estudi, presentat en el marc del Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica a Cellers, al Pallars Jussà, afirma que els llums LED col·locats per la Paeria en un 15% de la ciutat amb l’objectiu de reduir la potència contractada i, consegüentment, el preu de la factura han provocat un “augment de component blau de la llum, que és el que més relacionat està amb la qualitat del son i els cicles de vida dels animals”. Segons el mateix Linares, doncs, es tractaria d’unes dades “d’allò més preocupants”.

La temperatura de color d’aquests LED supera els 4.000 K, quan el recomanable és que no superi els 2.700 K, i aquesta llum blava, assegura Salvador J. Ribas, codirector del mateix estudi ,''regula en els organismes vius la melatonina, la qual cosa està alterant els cicles biològics normals''. ''La llum blava per al nostre organisme és com un rellotge. La llum que arriba a l'ull, tant la que percebem com la que no percebem, fa que ens mantinguem desperts o actius i impedeix que entrem en descans'', afegeix Ribas.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Lleida assegura que l’enllumenat “ha estat modèlic, tant pel que fa a la reducció d’emissions com a l’estalvi energètic”, i que “la contaminació lumínica a la qual es refereix l'estudi no prové de l’enllumenat públic, sinó d’altres fonts d’il·luminació”.

Comentaris


No hi ha cap comentari


 
Publicitat

Edi7orial

Fruita amb injustícia social

Se7opinions

Publicitat
Publicitat